Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Tribute to Louis, eh, Ellington

Michael Varekamp Kwartet, zondag 6 december 2015, Huis Ter Wolde, De Bult

'A Tribute To Louis Armstrong' heette het concert van het Michael Varekamp Kwartet, maar voor hetzelfde geld had het 'A Tribute To Duke Ellington' kunnen wezen. Want om de een of andere reden was de verhouding Pops/Duke in het gepeelde repertoire bij benadering fifty/fifty. Niet dat dat veel uitmaakte; we hoorden goede mainstream jazz door een heel behoorlijk mainstream combo.

Hoe belangrijk in die muziek de afstemming tussen contrabas en bastrommel is, demonstreerden Harry Emmery en Erik Kooger in het eerste nummer, 'Shout ’em Aunt Tillie'. Met zo'n solide ritmebasis heb je een onwrikbaar fundament – voor het betere growlwerk van trompettist Michael Varekamp bijvoorbeeld. Inderdaad, meer Cootie Williams dan Louis Armstrong – ik kan me in de gauwigheid geen Armstrongplaat voor de geest halen waarin die growlt. Varekamp kwam, wanneer hij gewoon open speelde, verbazingwekkend dicht bij die laatste. Ook zo'n messcherpe attaque, ook zo'n prachtig glanzende koperklank, ook zo'n puntgave projectie.

Harry Emmery weet hoe je noten moet laten glijden, hoe je ze kunt kneden, hoe je ze kunt laten dansen. In 'My Blue Heaven' speelde hij een bassolo die pendelde tussen fijnzinnig en exuberant. Maar de meest jazzy man van de middag was toch toetsenspeler Erwin Hoorweg. Hij zat naast een levensgrote Lesliebox, maar speelde geen Hammond, doch een meer handzame Coumar Mojo. Daarmee kon hij subtiele orkestrale tinten aan de muziek geven ('Aunt Tillie'), maar ook op de Jack McDuff-toer tekeer gaan, zoals in 'Back O’Town Blues'. Op de vleugel bewees hij met een waaier aan variaties dat 'Caravan' nog altijd een prima jamstuk is. Hoorweg weet daarbij ook nog eens hoe je een stuk moet beëindigen wanneer er kennelijk niks is afgesproken.

Foto: Sandra

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.