Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Monk als vierde lid

Alexander von Schlippenbach Trio, zaterdag 5 december 2015, Grand Theatre, Groningen

Die Von Schlippenbach zou ik wel eens een avondje in zijn eentje willen meemaken. Met name in de meer open passages kwam zijn pianospel in het Grand Theatre goed tot zijn recht. Duidelijk is tot wie zijn avondgebedje gericht is. De Heilige Thelonious Sphere Monk leek in alle nummers als vierde lid van het trio mee te doen. Dat wil zeggen, veel van zijn thema's schemerden heel direct in Von Schlippenbachs spel door en het was significant dat de tweede helft van het recital begon met 'Just A Gigolo'. Misschien nog wel meer dan met Bing Crosby of Louis Prima, die er hits mee scoorden in 1931, respectievelijk 1956, associƫren we dat nummer met Monks versie uit '54. De Duitser gaat verder dan Monk. Diens thema's fungeren als geraamtes voor de exploraties van Von Schlippenbach, waarbij zijn linkerhand clusters plaatst die schrijnen van dissonantie.

Tournees kunnen slopende aangelegenheden zijn. Ik weet niet hoe het schema er voor het Alexander von Schlippenbach Trio uitziet, maar het combo maakte in het Grand bij vlagen een tamelijk lusteloze indruk. Met name saxofonist Evan Parker straalde weinig uit. Hij blies circulair ademend een paar soli die voornamelijk uit harmonischen waren opgetrokken, maar daar bleef het zo'n beetje bij. Een bescheiden mens.

In plaats van de oorspronkelijk beoogde Paul Lovens zat nu Paul Lytton achter de ketels. Popliefhebbers kennen hem als de percussionist op het legendarische album 'An Electric Storm' van de elektronische popgroep White Noise (1969). In kringen van de improvisatiemuziek heeft hij naam als grondlegger van het London Musicians Collective en als muzikale maatje van Evan Parker, al 45 jaar... De massieve masculiene moessonregens die hij uit zijn kit ranselde, reflecteerden de apocalyptische storm die op hetzelfde moment over zijn vaderland raasde.

Foto: Cedric Craps

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.