Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Bowie krijgt Alto op de been

Joseph Bowie, Bert van Erk & Jeroen van Olphen, zaterdag 28 november 2015, Jazzcafé Alto, Groningen

Het is niet voor niets dat een affiche van de George Mitchell Minstrels de hoes van het nieuwe album 'Mastervolt' van Defunkt siert. Defunktionaris Joe Bowie wil entertainen. En hij wil zelf het liefst even hard feesten als alle andere aanwezige beesten. (Nou, dat moeten we even in het juiste perspectief plaatsen. Met titels als 'Africa Now' en 'The Petroleum Song' is 'Mastervolt' in ieder geval een van de sappigste protestalbums van de laatste jaren.)

Zaterdag was de zingende trombonist in Groningen het middelpunt van de Jazznacht, als gast van contrabassist Bert van Erk. Dat betekende dat die laatste van A tot Z aan het funken was, een modus waarin hij zich wonderwel thuis bleek te voelen. Samen met drummer Jeroen van Olphen legde hij aangename grooves onder het spel van Bowie. Dat er slechts een vluchtige repetitie aan de uitvoering vooraf was gegaan, was nauwelijks merkbaar: de Groningers speelden (bijna) zo scherp alsof ze al jaren deel uitmaakten van Defunkt. Want het was voornamelijk materiaal van deze iconische funkjazzgroep dat op de lessenaar stond. Een enkele keer legde Joe Bowie de band stil om het door hem gewenste ritme ("chica-boom") voor te zingen.

In 'See Through' kreeg de zang van de gast effectieve ondersteuning van Van Olphen, die met zijn vocoder een compleet achtergrondkoortje wist te genereren. Toen Bowie na de pauze in 'Big Time' ook nog een potje ging rappen, had zijn enthousiasme inmiddels ook de meest verstokte dronkaard in zijn greep. Wanneer je die beklagenswaardigen pal naast de artiesten ziet lallen en dansen, zonder dat er iets of iemand omvalt, ga je toch serieus in een Hogere Macht geloven.

In feite had Joe Bowie reeds in het allereerste stuk van de avond, 'Afro Blue', al zijn troeven op tafel gesmeten. Hier passeerden allerlei varianten van de jazz de revue, van Armstrong-achtige scats tot en met new age-geneuzel met belletjes en kettinkjes. Daarbij lag de nadruk niet op instrumentale krachtpatserij – integendeel, Bowie leek zich in Alto in te houden. Wel kon hij soms gemeen en fel uithalen. In de abstracte improvisaties waarmee de tweede helft was begonnen, leken de muzikanten staande de vergadering een nieuwe taal te onthullen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

In de Jazztube hierboven kun je kijken naar een video-opname van 'World Under Siege' door Bowie, Van Erk & Van Olphen tijdens de Nacht van de Jazz in Jazzcafé Alto.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 5.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.