Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Boekpresentatie
ParaBIEBop verbindt jazz met literatuur

Wil Boesten's jazzroman 'Grond' met live jazz van Teus Nobel, Reinier Baas & Alexander van Popta, donderdag 17 december 2015, Paradox, Tilburg

Een schakel maken tussen jazz en literatuur is de insteek bij ParaBIEBop, en nieuw initiatief van Paradox Tilburg, literair festival Tilt en Bibliotheek Midden-Brabant. Over jazz en jazzmuzikanten wordt veel en met diepgang geschreven. Jazzmuziek zoekt van origine de diepte op en daarover filosoferen en schrijven levert mooie verhalen en doorwrochte beschouwingen. Die link is dus snel gelegd. Maar kan zoiets ook op een podium?

De roman 'Grond' gaat over jazz en liefde. Liefde voor muziek, jazz, de trompet en life as it is. Het wandelt door het leven van een gefrustreerde jazztrompettist die een belangrijk bewustwordingsproces doormaakt. Om zich goed in te kunnen voelen liep schrijver Wil Boesten – jazzliefhebber bij uitstek – geruime tijd mee met trompettist Teus Nobel en kon zich op die manier het jazzjargon eigen maken. Tussen beide mannen ontstond een band die duidelijk terug te vinden was bij de muzikale omlijsting van Boestens voordracht op het Tilburgse jazzpodium.

Boesten las fragmenten voor uit zijn boek, die op cruciale momenten gevolgd werden door korte, lyrische improvisaties van jazzhelden Nobel (trompet, bugel), Reinier Baas (gitaar) en Alexander van Popta (vleugel). Hun muzikale overpeinzingen versterkten de impact van de vooraf gelezen stukjes uit het boek als het ware, visualisatie van het moment was een logisch gevolg. Sommige passages uit het boek waren reden voor Baas om met rebelse akkoorden dwars door de melodie heen te razen. De frustraties van de hoofdpersoon uit het boek kregen er gestalte door. Waar nodig benadrukten Nobel en Van Popta de meer breekbare momenten van gevoeligheid en ontroering met subtiele melodielijnen. Het trio bleef steeds klein, wat in dit geval deugd deed aan het verhaal van Boesten.

De eerste uitvoering van dit initiatief was voorzichtig, de zaal zat niet vol, maar het publiek was gemêleerd. Er waren schrijvers, fervente boeklezers en jazzliefhebbers. De jazzliefhebbers kochten het boek en de boeklezers waren enthousiast en voornemens meer jazz te gaan zien en luisteren. Om terug te komen op de vraag, kan zoiets op een podium? Jazeker, zou ik zeggen, heel goed zelfs. Missie geslaagd. Op naar de volgende editie in 2016.

Klik hier voor foto's van deze avond door Donata van de Ven.

Programma ParaBIEBop:
16-03-2016: Remco Campert & Benjamin Herman Kwartet 
28-04-2016: De Three Al’s – A.L. Snijders, Alan Puves & Albert van Veenendaal 
09-06-2016: Poetry Slam met VLEK & Stadsdichter van Tilburg Martin Beversluis

Labels: ,

(Donata van de Ven, 28.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.