Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Betoverend!

Iiro Rantala & Marius Neset, vrijdag 18 december 2015, Paradox, Tilburg

Saxofonist Marius Neset imponeert al vanaf zijn debuut op het North Sea Jazz Festival van 2012 en de vorige optredens van zijn kwartet in Paradox waren verbijsterend. De Noor Neset heeft inmiddels vier platen uitgebracht: 'Golden Xplosion', 'Lion', 'Pinball' en het gelauwerde 'Birds'. Iiro Rantala is redelijk onbekend, maar deze Finse pianist heeft zelfs al zes albums uitgebracht, waaronder het recente 'My Working Class Hero', waarin een hommage wordt gebracht aan John Lennon. Hij heeft een vijftienjarige staat van dienst met het Trio Töykeät en is in deze bezetting vastgelegd op het Blue Note-label. De huidige generatie Scandinavische improvisators is alom gelauwerd. De eclectische Nordic Sound is inmiddels een begrip geworden. Rantala en Neset verkiezen een ander muzikaal idioom dan de meeste van hun landgenoten. Zij vormen sinds een jaar een gelegenheidsduo, maar hebben nog geen gezamenlijk album tot stand gebracht.

Gewoontegetrouw bestaat een concert uit twee delen, maar deze keer is bewust gekozen om, onder de noemer past & present, zowel de invloeden waaraan de Scandinavische muzikanten hebben blootgestaan als hun actuele muzikale invloeden voor de bühne te brengen. Voor de pauze toont het duo dat hun staalkaart aan inspiraties zeer divers is. In een prachtige en ingetogen cantate van Bach wordt de voorliefde van Rantala voor het klassieke repertoire duidelijk. De sopraansaxofoon zingt melodisch rond, balancerend op het snijvlak van klassiek en improvisatie. De jeugdliefde van Neset is ingegeven door het legendarische album van Queen, 'Night At The Opera'. In 'Bohemian Rapsody' maakt de bombastische klassieker plaats voor een wervelende en lichtere variant. Tegendraadse accenten kleuren de compositie en de levendige, solistische bijdragen zijn de spreekwoordelijke kers op de taart. Het rebels arrangement van Rantala in Birds klassieker 'Donna Lee' siddert van start tot finish. Dat stijlen zich verder ontwikkelen in de jazz wordt onderstreept door interpretaties van Pat Metheny's sensitieve compositie 'Antonia' van 'Secret Story' en de eigenzinnige lezing van 'Oops' van de legendarische fusiongroep Steps Ahead.

De intentie om na de pauze actuele muziek te spelen komt slechts gedeeltelijk uit. Weliswaar komen drie tracks van het recent uitgebrachte album 'My Working Class Hero' langs. De composities dateren echter van decennia geleden en van toegevoegde waarde is slechts ten dele sprake. De aanraking van de toetsen is onberispelijk en toegewijd, maar de ware omwenteling in relatie tot het origineel komt pas in het nummer 'Woman' tot wasdom. Mede door de versnellingen van de pianist en het onheilspellende karakter. De verbazingwekkende techniek en fysieke controle van Neset is op het fenomenale af, in het bijzonder op de tenor. Ze staan volledig ten dienste van de muzikale zoektocht. Neset kan als een zwervende kat, op zoek naar zijn prooi, om het thema heen draaien. Extatisch op zoek van de ene naar de andere climax. Het bloedstollende exposé 'Store Is Over' vormt de muzikale apotheose van de avond. In dit stuk speelt Neset langdurig dubbeltonen via de circular breathing-techniek. De ballad wordt door een grenzeloze overvloed aan klanken een raadselachtige, weidse en instrumentele bespiegeling.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven. En hier vind je een fotoverslag door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 30.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.