Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Yuri Honing Acoustic Quartet - 'Desire' (Challenge, 2015)

Opname: december 2014

Op het tweede album van Yuri Honings Acoustic Quartet - 'True' is het eerste uit 2012 - vervangt bassist Gulli Gudmundsson Ruben Samama. De opzet is in grote lijnen dezelfde gebleven, al is 'Desire' iets uitgesprokener qua sfeer. Het album kwam al in het voorjaar van 2015 uit, maar omdat volgende maand nog een tournee door het land volgt en de cd hier nog niet besproken was, besteden we toch nog even aandacht aan deze uitgave. De muziek is niet bepaald vrolijk, met titels als 'Sad Song' en 'Lasciate Mi Morire'. Ook de andere stukken, langzaam of in medium tempo, sporen tot zelfreflectie aan.

Het eerste stuk, tevens het titelstuk, zet mooi de toon voor de rest van het album. Iedereen die zich enkele minuten in het boeddhisme heeft verdiept, weet dat verlangen de bron van alle ongeluk is. Honing kan dankzij zijn onmiddellijk herkenbare strakke toon, met dat lichte vibrato die brede plakken geluid suggereert, meteen een pakkende sfeer neerzetten. Het smaakvol gedoseerde spel van pianist Wolfert Brederode en drummer Joost Lijbaart zorgt ervoor dat de spanning niet meteen oplost, maar juist verder uitgebouwd wordt. De rol van Gudmundsson is vooral dienend in het ensemblegeluid, waarbij hij veel strijkpartijen voor zijn rekening neemt.

Het eerste stuk is misschien meteen ook het beste van het album, al blijft het niveau van de rest van de plaat opvallend hoog. De acht stukken zijn zo opgebouwd dat er weinig loze ruimte is waarin vrijblijvend gesoleerd kan worden. Daarnaast steken alle composities harmonisch en melodisch compact in elkaar. Zwakke momenten kent het album niet. Ik denk te kunnen zeggen dat dit waarschijnlijk Honings sterkste plaat tot nu toe is, deels omdat er weinig geforceerde cross-overs zijn naar andere genres en vooral omdat de muziek ook binnen het jazzidioom makkelijk voor zich spreekt. Voor de liefhebbers is er ook een uitgave op rood vinyl. Zonder twijfel een van de beste Nederlandse jazzplaten van 2015.

Bekijk hier een videoclip van 'Route Du Paradis', een track van dit album.

Labels:

(Ken Vos, 31.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.