Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Lorrèn - 'Shades Of Blue' (Stargate Music, 2015)

Karsu - 'Colors' (SuMusic, 2015)

Ondanks de verschillen hebben de recente albums van Lorrèn en Karsu ook veel gemeen. Hun stijl behoort duidelijk tot de wereld van de cross-over. Ze combineren op eclectische wijze soul, jazz en folk met elkaar en weten het pure amusement te overstijgen, ook al kiezen beiden voor een redelijk traditionele aanpak. Dat het allemaal niet vernieuwend is wat hier gebeurt, betekent dan ook niet dat er niets te genieten valt.

Lorrèn zegt zelf dat ze er op uit is om de luisteraar te raken met haar muziek. Dat is wat ze waardeert in vakgenoten als Adele en Amy Winehouse. Dat deze zangeressen Lorrèn geïnspireerd hebben, is overduidelijk bij het beluisteren van haar debuutalbum 'Shades Of Blue'. Over de titel zegt ze zelf: "Alle liedjes zijn een reflectie van de afgelopen vijf jaar en de gevoelens die ik daarin heb beleefd. Blauw is mijn favoriete kleur: koningsblauw, grijsblauw, hemelsblauw, zeeblauw, babyblauw: ik vind het allemaal mooi, het ligt heel erg aan mijn gevoel in het moment. De verschillende 'shades' staan symbool voor de dingen die ik heb meegemaakt. Meestal zie ik alles zeeblauw, soms heb ik momenten waarin alles eventjes donkerblauw is." Dat grote zangeressen haar voorgingen betekent geenszins dat Lorrèn Rettich, zoals ze voluit heet, niets meer toevoegt. Zeker in aanmerking nemend dat ze het grootste deel van dit debuut zelf gecomponeerd heeft.

Het album bevat een aantal ballades, waarvan 'Struggle' misschien wel het meest opvalt. Zelf omschrijft ze het als volgt: "Het liedje gaat over het leven, er zijn momenten waarop je het even niet meer ziet zitten. Ik schreef dit liedje toen ik niet helemaal lekker in mijn vel zat en destijds waren het woorden om mijzelf op te beuren." Maar er is ook ruimte voor het meer optimistische uptempo werk als 'Come Closer' en 'Set The Rules'. Het laatste is getoonzet op een aantrekkelijk, door een orgel gespeeld ritme, waar we gastbijdragen van trompettist Teus Nobel en saxofoniste Susanne Alt in ontwaren. En dan hebben we nog 'The Game Of Love', de single waarmee ze afgelopen zomer tot Radio 2 Talent werd uitgeroepen. Het is een slepend soulnummer, waarin Lorrèn voluit gaat.

Karsu, zo weten we, startte haar carrière achter de piano bij haar ouders in het restaurant. Daar bleef het niet bij en vooral in het buitenland is haar ster inmiddels tot grote hoogte gestegen. Zo stond ze inmiddels reeds drie keer in Carnegie Hall. Op het vrijwel geheel door haar gecomponeerde 'Colors' mengt zij haar Turkse roots op overtuigende wijze met het soul/jazz genre. Zo heeft 'Monday' duidelijk een Turks ritme en waagt ze zich op deze cd ook aan een aantal nummers met Turkse teksten. Commercieel wellicht niet zo verstandig, maar daar trekt Karsu zich niets van aan. 'Domates Biber Patlican' is hier een prachtig voorbeeld van, inclusief heerlijk vette blazerspartij en zomerse Turkse funk. Dit mede dankzij de uitgebreide, negenkoppige band, die Karsu voor de opnames van dit album heeft verzameld en die zorgt voor een vol en swingend geluid.

In het genre van de ballades klinkt Karsu eveneens overtuigend. Ze laat hier horen een zangeres te zijn die haar teksten met veel gevoel en understatement voor het voetlicht brengt en die houdt van dramatiek en theater. Zo horen we een getormenteerde zangeres in 'Turn It Around', een intieme ballade over de angst in de steek gelaten te worden door de geliefde. Haar donkere, weemoedige stem leent zich prachtig voor dit genre. We horen het ook in 'Coffee Around Nine', dat gaat over de hunkering naar de ander. Je voelt gewoon het verlangen in die stem.

Labels:

(Ben Taffijn, 25.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.