Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Gilad Hekselman – 'Homes' (Jazz Village, 2015)

Opname: 10-11 mei 2014

Hij is een beetje een mooimaker, gitarist Gilad Hekselman. Zijn spel is niet vrij van behaagziekte. Maar ook niet van slordigheid. Het thema van 'Parisian Thoroughfare' wordt afgeraffeld, of, preciezer gezegd, snelle passages worden zo gearticuleerd dat er nieuwe accenten komen te liggen en dus een nieuwe kijk op deze Bud Powell-compositie ontstaat. Dichterlijke vrijheid? Kan wel zijn, maar het staat wel haaks op mijn oren.

Effectief is het duet dat Hekselman met zichzelf uitvoert in 'Cosmic Patience'. Op de achtergrond speelt hij met veel treble en sustain een soort orgelbegeleiding, wat aanleiding geeft tot aardige problemen en oplossingen. In 'Last Train Home' onthult hij zijn grote voorbeeld, Wes Montgomery.

In één nummer, 'Keedee', zitten Marcus Gilmore en Jeff Ballard achter de ketels. Een battle kun je het niet noemen, eerder een stoeipartij. Je kunt visualiseren hoe die twee naar elkaar zitten te grijnzen, terwijl ze de ritmes laten tikken, stompen en ratelen. Gilmore in z'n eentje slaat in 'Verona' een lekkere groove die niet van ophouden weet, met vooral in het hoog - de bekkens - dynamiek en variatie.

In de Jazztube hiernaast kun je kijken en luisteren naar een studio-uitvoering van albumtrack 'Verona'. Met naast Gilad Hekselman op gitaar en Marcus Gilmore en Jeff Ballard op drums Joe Martin op bas.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 24.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.