Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Defunkt – 'Mastervolt' (Zip, 2015)

Opname: 2014

Met een knal op de snare begint 'Bring Out The Jams', het eerste nummer van Joe Bowie's nieuwe album. Die klap is emblematisch: waar het 'Mastervolt' ook aan moge ontbreken, aan pit in ieder geval niet. Aan de rest ook niet, als je het mij vraagt.

Sommigen zullen wellicht de rock-aanpak van eerdere Defunktdrummers missen. Mij bevalt het levendige, soepele, snelle werk van Jon Grandcamp wel. Defunkt is funkier dan ooit. Joseph Bowie is meer richting P-funk opgeschoven – maar eerlijk gezegd is George Clinton een slome duikelaar vergeleken bij de zingende trombonist. Diens boodschap is onverminderd urgent. Hij kan zich nog steeds ongeremd opwinden over de misstanden in de wereld. De vos mag zijn new wave-kuifje verloren hebben, zijn streken zitten nog onberispelijk.

De liedjes klokken vrijwel allemaal tussen de vier en de vijf minuten. Ze zijn compact en volgeladen. Van vier blazers, vier man & vrouw ritme en drie vocalisten is in de studio een complete bigband annex feestkoor gefabriceerd. Het geheel ademt wonderlijk genoeg een live sfeer – deze aanpak moet nodig de bühne op! Van de internationale cast moet gitarist Rocco Zifarelli genoemd en geroemd worden, met zijn energiek schurende en dissonante solobijdragen.

Wat nu Lulu, wil je hem echt nóg een keer horen?

Hier kun je geluidsfragmenten van dit album beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.