Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Carmen Souza & Theo Pascal – 'Epistola' (Galileo, 2015)


Kenmerkend voor de jazz van de laatste drie decennia is zijn eclecticisme. Er wordt vlijtig gestudeerd op de geschiedenis van de muziek en op alle andere muzikale invloeden die ons bereiken, per 747 of per iTunes. Dat gaat allemaal in de grote kookpot.

'Epistola' is een geslaagd voorbeeld van die inclusieve aanpak. Kaapverdianen Carmen Souza en Theo Pascal hebben geen voordehandliggende jazzy folkplaat gemaakt, maar lieten hun smaak de vrije teugel. En dus ademt het resultaat misschien nog wel meer jazz dan Kaapverdische coladeira. Bijna vanzelfsprekend zijn er ook Braziliaanse invloeden de muziek ingeslopen.

Ook voor Kaapverdische begrippen zingt Souza behoorlijk extreem. Om in jazztermen te blijven: haar expressie en stemgeluid zijn schatplichtig aan Eartha Kitt en Billie Holiday, daarnaast heeft ze het ongelikte van Betty Carter. En Greetje Bijma, ben ik bijna geneigd daaraan toe te voegen.

De begeleiding is al even beweeglijk en fantasievol, met de contrabas van Theo Pascal als baken. Duidelijk is dat het voor deze muzikanten niet gewoon de volgende studiosessie was.

Het resultaat klinkt alsof de composities om de teksten van Souza gedrapeerd werden. Op drie nummers na betreft het eigen werk van de bassist en de vocaliste. Dat voor een traditional uit het noordoosten van Portugal gekozen werd ('Mira-Me Miguel') is niet vreemd: dat land deelde tot voor veertig jaar de lakens uit in de groene eilandengroep ten westen van Senegal. Ook Horace Silvers 'Cape Verdean Blues' is niet vergezocht: de voorvaderen van de vader van de soul jazz kwamen er vandaan. Maar het slotnummer is 'Moonlight Serenade', een compositie en herkenningsmelodie van orkestleider Glenn Miller. Dit zal de eerste keer zijn dat deze evergreen een dergelijke folksy, cabareteske behandeling heeft ondergaan. 'Afro Monk', een eigen werkje, rept in de tekst van de pianist en componist ("Bô e eum monge, bô arte e meditacâo" = "Gij zijt monnik, gij mediteert"), maar qua vorm - een zwierige wals - heeft het niets van doen met de gekartelde composities van de hogepriester van de jazz.

'Epistola' is een heerlijke melange van christelijke mystiek en heidens hedonisme.

Klik hier om een vijftal nummers van deze cd te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.