Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ben Monder - 'Amorphae' (ECM, 2015)

Opname: oktober 2010 & december 2013

Het is sferische en dromerige muziek waar gitarist Ben Monder affiniteit mee heeft. Hij kiest zijn noten zorgvuldig en neemt de tijd om zijn melodieën op te bouwen, waarbij hij de stilte niet schuwt.

Het materiaal waar de cd 'Amorphae' uit opgebouwd is, bestaat uit een tweetal opnamesessies. In de eerste sessie, die van oktober 2010, wordt Monder op een aantal nummers bijgestaan door slagwerker Paul Motian. Tijdens de tweede sessie, in december 2013, verzorgt Andrew Cyrille het slagwerk en bespeelt Pete Rende op twee nummers de synthesizer. Deze twee nummers, 'Gamma Crucis' en 'Zythum', vormen direct het hoogtepunt van het album. In 'Gamma Crucis' wiegt het trio je volledig in slaap. De muziek van Monder en Rende klinkt als een reeks nevelslierten en de enige spanning ontstaat hier door Cyrille, die de lange lijnen zo nu en dan zeer gericht onderbreekt met een enkele slag van zijn viltenstok. Ook 'Zythum' heeft dat beeldende karakter. Hier waan je je op een eenzame, verlaten vlakte, terwijl de duisternis invalt. En ook hier vullen de drie instrumenten elkaar perfect aan bij het creëren van die desolate sfeer.

Maar ook de stukken waarin Monder en Cyrille samen optrekken, 'Tumid Cenobite' en 'Hematophagy', zijn van grote klasse. Waarbij opvalt dat de bijdrage van Cyrille bijna niet te onderscheiden is, zó subtiel en natuurlijk klinken zijn toevoegingen. Paul Motian is wat dat betreft nadrukkelijker aanwezig in de stukken die Monder met hem opnam. In de klassieker 'Oh, What A Beautiful Morning' van Rodgers en Hammerstein, de enige cover op het album, is het met name Motian die hier een bijna zinderende spanning opbouwt met zijn slagwerk. En het is dat je weet dat op dit nummer maar twee musici te horen zijn, want zeker in het tweede deel klinkt hier voor je gevoel een compleet ensemble.

Op twee stukken is Monder tenslotte ook solo te horen. Het album opent en eindigt ermee, als een soort markeringspunten. Beide zijn het ijle, sferische stukken, nog eens onderstrepend waar Monders kracht ligt. Dit is een album dat prima past in de catalogus van het ECM-label.

Labels:

(Ben Taffijn, 14.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.