Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik / Jazztube
100 jaar Boy Edgar


Ter viering van de honderdste geboortedag van Boy Edgar organiseren het Nederlands Jazz Archief (NJA) en het Bimhuis in Amsterdam op zondagavond 15 november een bijzonder concert, gewijd aan het muzikale erfgoed van deze iconische Nederlandse jazzmusicus. Onder meer David Kweksilber Big Band, Konrad Koselleck Big Band, Theo Loevendie en Gerrie van der Klei stukken spelen uit de rijke muzikale nalatenschap van Boy Edgar. Voorafgaand aan het concert: Talkin' Boy. Met unieke filmfragmenten, reflecties en gesprekken over leven en werk van Boy Edgar. Aan het woord komen journalisten, historici en musici die met Edgar gespeeld hebben.

Boy Edgar drukte in de jaren zestig en zeventig als componist en bandleider een belangrijke stempel op de Nederlandse jazz. Een van zijn grote inspiratiebronnen was Duke Ellington, naar wiens voorbeeld hij de mensen in de band als uitgangspunt nam en in zijn arrangementen veel ruimte creëerde voor solo's en improvisatie. Hij heeft gewerkt met toonaangevende musici uit binnen- en buitenland, onder wie Nina Simone, Ben Webster, Abbey Lincoln, Betty Carter en Eric Dolphy.

Naast bandleider en componist was Boy Edgar ook begenadigd pianist en trompettist. In december 1964 ontving Boy Edgar de Wessel Ilcken Prijs, de Grote Prijs van de Nederlandse Jazz die als eerbetoon aan Boy Edgar in 1980 werd omgedoopt tot de Boy Edgar Prijs, en onlangs tot de Buma Boy Edgarprijs.

In het Bimhuiscafé is de tentoonstelling '
Boy Edgar 100 Jaar!' te zien.

In de Jazztube zie je Boy's Big Band in het tv-programma 'Dédicace' met een tweetal nummers van Duke Ellington: 'Solitude' en 'Caravan'.

Labels:

(Maarten van de Ven, 15.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.