Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Vlees noch vis

Yellowjackets, maandag 9 november 2015, Paradox, Tilburg

Naast de crème de la crème van de eigentijdse improvisatiemuziek brengt het podium Paradox regelmatig het neusje van de zalm op het gebied van de fusion. Dit seizoen zijn de Yellowjackets voor de eerste maal te bewonderen in een uitverkocht Paradox.

Oorspronkelijk is Yellowjackets een samenwerkingsverband tussen gitarist Robben Ford, toetsenist Russell Ferrante, bassist Jimmy Haslip en drummer Ricky Lawson. De groep start in 1977 als The Robben Ford Group, maar doordat Ford zelfstandig een platencontract aangaat, verandert de naam noodgedwongen in de Yellowjackets. Hierdoor wordt Ford op het debuutalbum uit 1981 genegeerd als lid van de vaste line-up, ondanks zijn dominante rol op de gitaar. In de afgelopen jaren maken de Yellowjackets furore, ondanks de vele personele mutaties. Momenteel is Ferrante het enige lid uit de originele bezetting. Bob Mintzer speelt echter al meer dan 20 jaar saxofoon bij de Jackets. Jimmy Haslip en Felix Pastorius zijn prominente bassisten uit het recente groepsverleden.

De vooraanstaande opstelling van de vleugel en de beperkte elektronische randapparatuur geeft voorafgaand aan het optreden de indruk dat de veteranen wellicht gaan verassen met een meer akoestische set. Dit lijkt aanvankelijk ook het geval. Oudgedienden Russell Ferrante en Bob Mintzer zetten de toon met relatief old-school standaard solowerk. Nadat deze eerste verrassing is verwerkt, valt te concluderen dat in deze melodieuze jazz, incidenteel voorzien van tegendraadse accenten, de noodzakelijke spanningsboog wordt gemist. Spelvreugde, enthousiasme en technische bagage zijn in meer dan voldoende mate aanwezig bij de muzikanten. Aan interactie met het publiek geen gebrek, toch een niet te onderschatten component bij een liveoptreden. Maar wat schets de verbazing? Wie gedacht zou hebben dat de akoestische exploratie tijdens het optreden meer en meer de overhand zou krijgen, komt van een koude kermis thuis.

Gaandeweg wordt duidelijk dat de Yellowjackets uit twee verschillende vaatjes willen tappen! De verdienstelijke, maar nauwelijks te onderscheiden, portie jazz wordt afgewisseld met het muzikale idioom waarmee de Yellowjackets groot zijn geworden. De hapklare jazzbrokken met de keurig afgepaste en feestelijke solo's worden als het ware ingeruild voor karakteristieke jaren 80-fusion. Ferrante grijpt naar zijn elektronische keyboard en Mintzer zet naast zijn tenor regelmatig de EWI in. Wanneer de nieuwe Australische bassist Dane Alderson zijn virtuoze, supersnelle spel op zijn vijfsnarige basgitaar hiermee vervlecht, is de toon gezet. Snel en vakbekwaam gespeelde power fusion, soms te duiden als zielloze plastic kitsch.

Het is een avond waarop met gemengde gevoelens kan worden teruggekeken. Een feest van herkenning voor de een, terwijl de ander zich zal hebben afgevraagd wat nu eigenlijk de kerncompetentie van de Yellowjackets is? De avond in Paradox biedt vlees noch vis. Talloze jazzgroepen zijn logischerwijs al mijlenver doorontwikkeld. Maar erger is dat steeds meer fusiongroepen, zoals FORQ, meer muzikale spanning en inventiviteit bieden dan de Yellowjackets.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 24.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.