Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Spirituele souljazz

Kamasi Washington, donderdag 5 november 2015, Bitterzoet, Amsterdam

Na een reeks van heldere dagen is de namiddag van 5 november 2015 grijs en druilerig. De snelwegen in Nederland laten bovengemiddelde filelengtes zien. Zeker in de omgeving van Amsterdam met Europa League in de Arena en optredens van Bob Dylan in Carré, The Foo Fighters in Ziggo Dome en The Editors in de HMH, slippen de wegen dicht. Het aantal bezoekers in de intieme Bitterzoet levert hieraan slechts een minuscule bijdrage.

Bitterzoet is een bar en relatief onbekend als muziekpodium en theater. Met elke dag een andere programmering, variërend tussen dj's, bands en theaterproducties. In samenwerking met Paradiso is het concert van de jazzsensatie van 2015, de 34-jarige saxofonist en componist Kamasi Washington, al maanden geleden stijf uitverkocht. Een tot voor 2015 nauwelijks bekende saxofonist. Hij speelt niet een alleen een vooraanstaande rol in Kendrick Lamars 'To Pimp A Butterfly'. De drievoudige cd van bijna drie uur is immens verankerd met een 10-koppige jazzband, een 32-delig orkest en 20 koorleden, gedreven door groteske verbeeldingsdrang. 'The Epic' is een perfecte titel voor het album.

Het kleine podium blijkt net groot genoeg voor de acht leden van Washingtons touring band. Uiteraard zorgt de personele inkrimping, in vergelijking met het album, voor een aanpassing van het meeslepende, epische werk van de plaat. Het siert Kamasi Washington dat hij het kloppend personele hart dat acte de presence geeft op het album de oceaan heeft laten oversteken. Dat wat overblijft zorgt voor een imposant spektakel.

Al snel zal blijken dat de saxofonist solistisch het niveau haalt dat hij op 'The Epic' etaleert. Te horen zijn vele invloeden uit de rijke historie van legendarische saxofonisten. Steevast en vol hartstocht werkt Washington toe naar een bedwelmende extase. Soms met warme zachte hand, maar vaak ook rauw en meedogenloos gooit hij alle registers open.

In een ware jamsessie met nadrukkelijk ruimte voor tenorsax-improvisatie wordt ook muzikale ruimte geboden aan andere bandleden. Zangeres Patrice Quinn zingt passievol tussen de instrumentele climaxen door. Miles Mosley krijgt ruim baan voor electrifying solo op de contrabas en ook een drum battle ontbreekt niet. Het is livemuziek die te veel omvattend is om het goed te kunnen duiden. Het onoverzienbare palet aan stijlen rijkt van flarden energetische free jazz en stuwende soul-funk naar een groot gevoel voor melodrama en spiritualiteit. Gaat dat zien op de zomerfestivals en in de toekomst op de grote podia! Een ware coming-out als improvisator.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Zaterdag 21 november speelt Kamasi Washington op het festival Le Guess Who?

Labels:

(Louis Obbens, 20.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.