Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Renaissance jazz

Yuri Honing Accoustic Quartet, vrijdag 23 oktober 2015, De Lieve Vrouw, Amersfoort

Dat tenorsaxofonist Yuri Honing een enorme appreciatie heeft voor de renaissancemuziek, blijkt zeer overtuigend uit zijn laatst uitgekomen cd, getiteld 'Desire'. Van dat album werden tijdens dit concert de meeste stukken gespeeld. Desire, verlangen dus. Verlangen in ieder geval om wonderschone muziek te maken. En dat is Honing met zijn kwartet deze avond uitstekend gelukt.

Stuk voor stuk sfeervolle en uiterst melodieuze composities, waaronder een opmerkelijke bewerking van Claudio Monteverdi's 'Lasciate Mi Morire', werden in opperste concentratie en intensiteit uitgevoerd. Geen macho virtuoos vertoon, geen saxofoontechnische Coltrane-reeksen, doch prachtig geblazen melodieuze lijnen op de warm klinkende tonen van Honings saxofoon. Yuri Honing zoekt in zijn improvisaties de verdieping in zijn door renaissancemuziek geïnspireerde composities. Jawel, een enkele keer raast de storm in zijn spel en blijkt het instrument voor hem geen technische belemmeringen te kennen. Bovenal echter domineert de hevige verstilde intensiteit en zijn lyrische speelwijze in combinatie met een prachtige, zangerige toonvorming. Niet voor niets zegt hij in de Volkskrant: 'Ik ben meer vocalist dan instrumentalist.'

Sinds geruime tijd speelt en toert Yuri Honing met dit Acoustic Quartet en dat is goed merkbaar. Het viertal is meer dan voortreffelijk op elkaar ingespeeld. Met pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en slagwerker Joost Lijbaart heeft Honing medemusici gevonden die de sferische muziek van het kwartet tot grote hoogte tillen. Het klassiek geori├źnteerde piano spel, het sublieme drummen en de secuur en swingend geplaatste basnoten zitten gegoten binnen het muzikale concept van het kwartet.

Bij thuiskomst na het concert heb ik weer eens wat renaissance-cd's opgezet van Gesualdo, Byrd en Allegri met daarbij een goed glas rode wijn. Wat een prachtige muzikale avond!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 3.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.