Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kleurrijk en gedreven

Dimami - Trio & Quintet, donderdag 15 oktober 2015, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Het trio Dimami met contrabassist Dion Nijland, altsaxofonist Miguel Boelens en drummer Makki van Engelen werd voor het concert in Dommelhof versterkt met tenorsaxofonist Mete Erker en trombonist Joost Buis.

Met 'Riddum' werd in de oorspronkelijke triobezetting het concert geopend. De mooie saxpartij van Boelens en de subtiele en lichtvoetige percussie van Van Engelen werden vlot overgenomen op contrabas door Nijland. Een mooie opener met het trio op zijn best en de muzikanten naadloos op elkaar aansluitend. In het hectische uptempo nummer 'Balkanibalisme' vermengde het trio op een aanstekelijke manier het exotische van Balkanklanken met de spontaniteit van jazz.

Het swingende 'Many Blessings', een compositie van Roland Kirk, dreef op de sterke ritmesectie met uiterst subtiel drumwerk door Van Engelen en een Nijland al even fijnzinnig solerend op contrabas, waarrond Boelens zijn sax voluit kon laten gaan. Speels en dartel, zo kunnen we het lichtvoetige 'Zacht En Opgewekt' het best omschrijven, waarbij Makki van Engelen kon excelleren. Het nummer was immers gewijd aan zijn drumleraar.

Het uptempo 'All Black', met een stuwende ritmesectie en bevlogen improvisaties van Joost Buis op trombone, was sterk, maar het hoogtepunt van de avond was voor mij ongetwijfeld de melancholische ballad 'View From Above', waarin Nijland het zicht vanaf zijn zolderkamer beschrijft. Een wat bevreemdend nummer met een mooie baslijn.

'Egirdir' beschrijft hoe een rustig Turks dorpje overspoeld wordt door toeristen. Een hectisch, vrolijk, speels en dartel nummer, met mooi gedreven saxpartijen van Miguel Boelens, sterk trombonespel en opzwepende percussie. Als bis werd het openingsnummer 'Riddum' hernomen, maar nu uitgebreid met de twee blazers, wat maakte dat het geheel voller klonk, meer power meekreeg en bovendien nog enkele mooie solo's opleverde.

Als slotsom kunnen we stellen dat het een kleurrijk en evenwichtig opgebouwd concert was. De uitbreiding van het trio, dat al ruim 15 jaar in deze bezetting samenspeelt, leverde een uiterst breed en warm klankenpalet op. Drie blazers, een sterke ritmesectie en gedreven speelplezier, dat zichtbaar van elke noot afdroop, leverde een gevarieerd concert met wisselende stemmingen, dit alles mooi harmonieus en melodieus binnen de lijntjes.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Robert Kinable, 23.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.