Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Meesterlijk muzikaal kattenkwaad

Pérez Patitucci Blade, donderdag 22 oktober 2015, LantarenVenster, Rotterdam

Een Japanse meesterkalligraaf kreeg bezoek in zijn atelier. In het bijzijn van de geïnteresseerde maakte hij met een paar grote zwieren een werkstuk. De bezoeker wilde het kopen en vroeg de prijs. 10.000 dollar was het antwoord. Verbaasd vroeg de koper, waarom zo duur als het in een paar minuten gemaakt is. De Japanse meester antwoordde: om dit zo te maken kost niet een paar minuten, maar een leven lang.

Jarenlange doorleving en rijping raakt je als bezielde schoonheid en liefde. Dat is de Zen van dit driemanschap. Mannen die hun lessen als muzikant en mens zich van buiten en van binnen eigen hebben weten te maken. Het is dan ook geen wonder dat dit het gezelschap is waarmee Wayne Shorter sinds 2000 optreedt. De iconische nestor is deze avond voelbaar als afwezige aanwezigheid. Hij waart rond in het onzelfzuchtige samenspel, dat voorbij noten en personen voert.

De formatie van pianist Danilo Pérez, bassist John Patitucci en drummer Brian Blade heeft eigenlijk geen introductie nodig. Een hecht trio dat niks te bewijzen of te verliezen heeft en puur samenkomt om plezier te maken en te avonturieren. Samenspel dat varieert van een buitelende en geestdriftige stoelendans tot de intensiteit van een intiem bijeenzijn. Als publiek wordt je onwillekeurig deelgenoot van de wonderbaarlijke energie die vrijkomt bij hun samenspelen. Een lust voor oor, oog en ziel.

Met 'Children Of The Light' als naam voor de tour en hun laatste album, willen ze de kwaliteit van onbevangen onschuld, die je tijdens het volwassen worden maar al te makkelijk verliest, onderstrepen. Of zoals Danilo Pérez het zegt: 'When we get in trouble together that's what I love!'

Deze vriendenclub kan in vrije val, ongegeneerd en op de tast muziek maken. Als kwajongens plagend, dollend, rollebollend. Puur op instinct. Door het synchroon luisteren en horen ontstaat een boeiende gelaagdheid met verticale en horizontale improvisaties. Tomeloos balt het zich samen tot een kluwen spattende originaliteit en inventiviteit. Koerswendingen die opgepakt en verder onderzocht worden of met nieuwe ideeën worden doorsneden. Spanningsbogen die tot nieuwe bouwstenen worden verknipt. Alles met een enorme zelfbewuste vindingrijkheid, die vrijheid en liefde ademt. Het is bijna als rituele viering van de scheppende kracht.

Als je zo hecht bent en zo lang met elkaar optrekt, versta je de ander net zo goed als jezelf. Hoe houdt je het dan spannend en verrassend voor en met elkaar? Deze gelouterde muzikanten verstaan de kunst van het verstoppertje spelen. Verdwalen in de muziek, het onverwachte bij elkaar uitlokken, instinctief en intuïtief bij elkaar weten in te pluggen. En elkaar op verrassende wijze weer ontmoeten en dat met kinderlijk enthousiasme bezegelen. Dan ontstijg je de som der delen en ontstaat er een gevleugeld samenzijn. Een en al oor voor en met elkaar.

Dit zijn avonden waar je als muziekliefhebber graag op getrakteerd wordt en die nooit te lang kunnen duren. Een mozaïek van originele persoonlijkheden die muziek spelen dat het een lieve lust is. Hun choreografie van noten en melodielijnen krijgt spelenderwijs vorm als een spannend jongensboek. Met die soort schoonheid die je ontglipt zodra je die probeert vast te houden. Pérez Patitucci Blade kwam, zag en overwon, of zoals James Joyce het zei: 'They lived, laughed and loved and left.'

Klik hier voor foto's van dit concert door Ron Beenen.

In de Jazztube een uitvoering van 'Children Of Light' door Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade op 12 juli 2015 in de Blue Note Milano.

Labels: ,

(Kees Schreuders, 1.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.