Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Indrukwekkende muzikale reis van Oost naar West

Near East Up North, donderdag 5 november 2015, TivoliVredenburg, Utrecht

Componist/dirigent Martin Fondse en saxofonist Mete Erker zijn de initiatoren van het multi-culti muziekproject 'Near East Up North'. Het is een negentig minuten durende 'symfonie' voor een orkest, in een wel zeer bijzondere bezetting, namelijk een standaard jazzkwartet (piano, bas, drums en saxofoon), het afgeslankte Asko|Schönberg Ensemble bestaande uit drie strijkers (viool, altviool, cello), dwarsfluit, hobo en klarinet, kopersectie (hoorn, trompet, tuba) en slagwerk. Inclusief vibrafoon en – prominent aanwezig – de Turkse muzikant Derya Türkan op de kemençe (knieviool).

Het muziekwerk omvat Fondse's vijfdelige compositie 'Karavansarai'. De tocht waarin Oosterse muziek gecombineerd wordt met hedendaagse jazz en gecomponeerde muziek, waarbij in alle secties van het ensemble de korte collectieve improvisaties niet geschuwd worden. Martin Fondse heeft een monumentale symfonie gecomponeerd, waarin alle bovengenoemde elementen breeduit een plek krijgen in het geheel. Om te beginnen was er al de weemoedig klinkende knieviool, waarna de Oriëntaalse klanken wegschoven in het totale ensemble. Behalve weemoedige, melancholische en gedragen fragmenten bevatte 'Karavansarai' ruimschoots expressieve, vrolijke en swingende passages.

Naast het gloedvolle kemençe-spel van Derya Türkan, was er solistisch een grote rol toebedeeld aan tenor- en sopraansaxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet. Beiden zijn gepokt en gemazeld in de jazzscene. Zij zijn er prominente vertegenwoordigers van. In 2014 won Van Vliet nog de Boy Edgar Prijs. Beiden soleerden op hoog niveau in de context van zowel de ritmische als de meer melodieuze fragmenten. Bij Van Vliet viel vooral zijn helder en klassiek georiënteerde pianospel op en bij Erker excelleerde in het bijzonder zijn fraaie toonvorming. Ook het Asko|Schönberg Ensemble herbergde enkele impro-solisten, wat toch wel bijzonder is voor een 'klassiek' ensemble. Het betrof een op gestopte trompet gespeelde solo in een gevoelig langzame passage door Rutger Woudenberg en een in uptempo gespeelde solo door Tjeerd Oostendorp op tuba.

Ook vermeldenswaard is het swingende en zeer muzikaal technische drummen van Jarrod Cagwin. Martin Fondse heeft met zijn compositie 'Karavansarai' een meesterstuk geschreven. Hij heeft de diverse muziekwerelden aaneengeregen en er een sublieme eenheid van gemaakt. Dit project verdient een groter publiek en meer podiumplekken en theaterzalen dan de zeven die de tournee nu heeft opgeleverd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 19.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.