Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Gevoel voor instrumentele verhoudingen

Mark Turner Quartet, vrijdag 30 oktober 2015, Bimhuis, Amsterdam

De tenorist Mark Turner vervult de laatste jaren een prominente rol binnen het mondiale saxofoongilde. Naast deelname aan het kwartet van Billy Hart, het coöperatieve trio Fly en zijn inspirerende rol als gastsolist in tal van andere formaties heeft Turner meerdere soloalbums uitgebracht. Laatste wapenfeit is zijn deelname aan het project 'Kalthoum' van Ibrahim Maalouf.

In Amsterdam presenteert Mark Turner met Avishai Cohen zijn meest recente soloalbum 'Lathe Of Heaven'. De titel verwijst, volgens de over het algemeen niet spraakzame leider, naar een sciencefictionverhaal geschreven door Ursula K. Le Guin. Met enig gevoel voor understatement vermeldt Turner dat hij in de pauze van zijn tourmanager de opdracht heeft gekregen meer in contact te treden met het publiek. Er volgt een verwarrend verhaal over de inspiratie die is opgedaan uit de roman van een personage wiens dromen met terugwerkende kracht de werkelijkheid veranderen! Intrigerend, maar Mark Turner kan op sublieme wijze de muziek voor zichzelf laten spreken. Samen met zijn evenknie op trompet, Avishai Cohen, blijken zij in staat om de verheven status van trompet en saxofoon in de jazz nieuw leven in te blazen.

De interactie tussen Turner en Cohen blijkt meeslepend te zijn, in een niet aflatende creativiteit. Beide muzikanten verkiezen een rijke en gedetailleerde aanpak van hun instrument. Het thematisch samenvallend spel is pakkend en bij vlagen raadselachtig. Maar ook in de gekozen tegendraadsheid schuilt een prettige opmaat voor een meer vrijere vorm van improvisatie. Spaarzame suspence klanken doemen regelmatig op uit het koper, waarbij een gevoel van wanhoop en een indringend isolement ontstaat. Ook biedt het afwisselend repertoire ruimte voor plotselinge versnellingen en gepeperde, woeste, muzikale omzwervingen. Turner heeft een karakteristiek droge, maar donkere sound. Deze avond presenteert hij zich solistisch scherp, meer extravert en urgenter dan ooit. De articulatie van Cohen is loepzuiver en de onvoorspelbaarheid van zijn ferme solo's vormen meer en meer zijn handelsmerk.

De skills van contrabassist Joe Martin, maar vooral de voortstuwende kracht van new kid on the block op percussie Obed Calvaire vormt het anker. De ritmesectie voorziet het kwartet van ijzersterke, fantasierijke variaties in het tempo. De vastberaden en plechtstatige muzikale aanpak met ruimte voor meditatieve momenten wordt tijdig afgewisseld met een welbewuste keuze voor een meer uitgelaten verteltrant. Bij één track blijven de solo's achterwege. In een intens en harmonisch exposé wordt volstrekt helder dat hier sprake is van een buitengewoon gevoel voor verhoudingen en een grote, diepzinnige en muzikale grip. Aan het einde van het optreden, wanneer al het materiaal van 'Lathe Of Heaven' geïnterpreteerd is, wordt een uptempo ode gebracht aan de groep van Lennie Tristano met Warne Marsh en Lee Konitz in de gelederen. Het speelplezier druipt ervan af.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Dit concert plus een interview is terug te horen via Bimhuis Radio:
Tracklist:
1 - pre-concert
2 - set 1: Mark Turner Quartet (40:30)
3 - intermission (1:35:10)
4 - interview: Mark Turner (1:41:55)
5 - set 2: Mark Turner Quartet (2:06:10)


Labels: ,

(Louis Obbens, 10.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.