Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Drie vliegen in één klap

De Jazzontspooring met Rita Marcotulli & Luciano Biondini, Dave Douglas Quintet & Stefano Bollani Danish Trio, zaterdag 24 oktober 2015, CC Het Spoor, Harelbeke

SOLD OUT! Dat was deze concertavond van de derde editie van De Jazzontspooring in CC Het Spoor. Daar keek niemand van op met een affiche waarbij je vingers te kort kwam om ze af te likken. Met tussen de concerten in de sfeervolle foyer optredens van de Harelbeekse Muziekakademie.

Het eerste concert van pianiste Rita Marotulli en accordeonist Luciano Biondini was een hernieuwde kennismaking na hun goed ontvangen concert een jaar eerder op Jazz Brugge. En ook nu wisten zij met een palet van jazz-, volks- en kamermuziek bij het publiek de snaren juist te raken. Gezonde biojazz: puur, met smaakvolle eigenheid, passie en con amore.

Tijdens de pauze werd bij een consumptie volop nagepraat over het concert en vooruitgekeken naar het volgende, terwijl op het foyerpodium de kleinste aanstormende jazzleerlingen van de Harelbeekse Muziekacademie er alles aan deden om muzikaal ook hun duit in het zakje te doen en de aandacht op te eisen. Hetgeen ze op een charmante en aandoenlijke manier voor elkaar kregen.

Terug naar de zaal voor het concert van het Dave Douglas Quintet. Vorig jaar nog op Jazz Middelheim te horen en onlangs nog in CC Muze in Heusden-Zolder, waarvan de mare van dat succesvolle optreden al tot in Harelbeke waren doorgedrongen. Daarom ook waren de verwachtingen hooggespannen. Trompettist Dave Douglas maakte samen met saxofonist John Irabagon, bassist Linda Oh, painist Matt Mitichell en drummer Rudy Royston ook hier zijn reputatie waar. Met deze bezetting maakte hij al enkele voortreffelijke cd's, 'Be Still' (2012) en 'Time Travel' (2013). Voor het repertoire putte en refereerde het kwintet uit en aan post-bebop, klezmer en folk. Solide collectieven en energieke, boeiende individuele improvisaties kenmerkten dit optreden. Inspirator, leider en begenadigd trompetist/componist Douglas was onontkoombaar present, maar liet ook volop ruimte aan zijn medespelers om hun zegje te doen. Een zinnenprikkelend concert, daarover was iedereen het wel over eens na afloop.

Het slotoffensief van deze concertavond kwam van het Stefano Bollani Danish Trio. Er werd gemusiceerd alsof het een eindexamenconcert van het conservatorium betrof en Bollani's naam als briljant en van 'vele markten thuis pianist' nog gevestigd moest worden. Een tomeloze inzet, overompelend pianospel en dito improvisaties gekoppeld aan deze sympathieke, oorspronkelijke en humorvolle creator maakte er een waar feestje van.

Stefano Bollani is een klassiek geschoolde pianist. Hij speelde met Enrico Rava, bouwde een eigen carrière op en brak wereldwijd door. Met leeftijdsgenoten Jesper Bodilsen en Morten Lund vormt hij al tien jaar een vast trio. En dat was hoorbaar ook. Zij vormden een perfect ritmetandem en zorgden waar nodig voor basis, maar ook voor prikkelende en inspirerende interacties ten faveure van Bollani en het trio als geheel. Het werd een onvergetelijke apotheose van een memorabele concertavond in Harelbeke. Een groot compliment voor programmator Geert Decock cum suis. Het zal geen sinecure zijn om een overtreffende trap te vinden voor de volgende editie. Maar als de kwaliteit gelijk is aan deze editie kan men beslist weer rekenen op een SOLD OUT!

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van bovengenoemde concerten tijdens De Jazzontspooring door Cees van de Ven.

Labels:

(Cees van de Ven, 2.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.