Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De nuancering ontbreekt totaal

Spinifex Maximus, maandag 5 november 2015, Axesjazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het ensemble Spinifex bestaat inmiddels tien jaar. Dat is op zich een geweldige prestatie. Een reden temeer een feestje te vieren. Dat hebben de leden van het kwintet dan ook gedaan middels de toevoeging van befaamde improvisatoren uit de diverse buitenlanden. Aan dit Spinifex Maximus gedoopte feest-initiatief is tevens een uitgebreide tournee verbonden. Op deze avond werd café Wilhelmina aangedaan, waar stichting Axesjazzpower al sinds jaar en dag avontuurlijke en experimentele jazz en aanverwante muziek programmeert.

De uitgebreide Spinifex-formatie – drie saxen, twee trombones, twee trompetten, één tuba, twee drummers en een zeer stevig versterkte basgitaar en elektrische gitaar – zette resoluut een robuust swingend brassbandnummer, maar dan op zijn Spinexs, in. De band schuwt de extremen in de impro-jazz niet en voegt daarnaast met groot gemak en groot enthousiasme ruimschoots hardrock- en heavy metal-elementen toe. In die geest werd het concert voortgezet.

Gedurende het concert lag, naast de uitgeschreven passages, het accent op collectieve improvisaties en dwingende en dominante ritmische patronen door slagwerkers Onno Govaert en Philipp Moser. Daarnaast werd er spaarzaam gesoleerd. Solo's die opvielen waren die van altsaxofonist Tobias Klein (amper te horen uit de begeleidende blaaspartijen), trombonist Jeb Bishop en tubaspeler Pascal Rousseau.

Het in zes keer fortissimo uitgevoerde concert had wel wat geluidnuancering kunnen gebruiken. Wellicht had ook één drummer al volstaan. Enfin, het is jammer dat in zo'n select en kwalitatief muzikaal gezelschap de nuance qua geluid totaal ontbrak. Mocht u een concert van Spinifex Maximus willen bijwonen, vergeet de oordopjes niet.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Jacques Los, 15.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.