Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Christian Scott's midnight stretch

Christian Scott & The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, zaterdagnacht 7/8 september 2015, Concertgebouw, Amsterdam

Dennis Mackrel had er zin in, zoveel was tijdens de soundcheck al duidelijk. Ontspannen en breed lachend beende de nieuwe chef-dirigent over het podium, waar hij de laatste plooitjes gladstreek voor zijn eerste optreden in deze functie met het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw (JOC). Mackrel (1962) was pas 20 toen hij aantrad als drummer in de Count Basie Band, om er in 2010 terug te keren als bandleider. Het halve decennium daartussen spreekt verder tot de verbeelding: The Vanguard Jazz Orchestra, The Buck Clayton Swingband, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band.

Christian Scott, JOC's gastmuzikant tijdens het Nachtconcert in de Grote Zaal van het Concertgebouw, beweegt zich met hetzelfde gemak, professionaliteit en zelfvertrouwen rond die avond. Hij is een 'rijzende ster', zo schrijven veel media, en dat doen ze al jaren. Maar of dat na 2011, toen hij door Marcus Miller werd gevraagd de partijen van Miles op te nemen voor 'Tutu Revisited', nog terecht is, met toen al een Grammy nominatie en een Edison op zak...?

Scotts carrière is allesbehalve rechtlijnig en kenmerkt zich veel meer door de brede samenwerkingsverbanden die hij zoekt. Diepgang is er zeker, met name door een constante drang om vernieuwing, vergelijkbaar maar minder zwart-wit dan het geval was bij Miles, met wiens spel het zijne voortdurend vergeleken wordt. 'Stretch Music' heet zijn nieuwe album en dit is tevens de benaming die zijn muzikale kruisbestuivingen hebben gekregen: nieuwe richtingen kiezen, grenzen opzoeken en harmonieën vinden.

Met Christian Scott en zijn zevenkoppige band nog in de kleedkamer laat Mackrel het Jazz Orchestra openen met de Gillespie-standard 'Night In Tunesia'. De Grote Zaal, zijn perfecte akoestiek, de sound van dit wereldorkest en het besef van wat nog komen gaat, werken direct als een katalysator. 'Giant Steps' wordt lichtvoetig neergezet, mede door Mackrels actieve en fysieke manier van leiding geven. 'Blues For Pablo' van Gil Evans volgt, met een prachtige trompetsolo van Ruud Breuls.

Met veel enthousiasme en gepaste trots worden daarna de gasten aangekondigd. Als Scott en de zijnen de trap afdalen op weg naar het podium, zie je haast vanzelf de zoveelste kruisbestuiving ontstaan. Na een hartelijk applaus vanuit de zaal werd 'TWIN' ingezet, afkomstig van 'Stretch Music' en een verwijzing naar Scotts tweelingbroer Kiel en de Afro/Native American-achtergrond die ze delen. Het leverde een subtiele mix van Afrikaanse, Caribische en Indiaanse ritmes op, met mooie harmonieën tussen Scott en de 20-jarige fluitiste Elena Pinderhughes.

Via het ingetogen 'Perspectives' en 'Of A New Cool' belandden we bij 'West Of The West', dat het statige Concertgebouw op zijn grondvesten deed schudden. De combinatie van de drum battle tussen Corey Fonville en Joe Dyson Jr. en Mackrels voorliefde voor drums deed het Jazz Orchestra ontketenen en zorgde voor spectaculair geweld. Voor enkelen was dit iets te dol voor op de zondagochtend; zij zochten veiliger oorden op. Wellicht was het beter geweest beide drumkits onversterkt te laten; de akoestiek van de Grote Zaal heeft dit immers niet nodig. Bassist Kris Funn verklaarde na afloop dat het geluid op het podium terrible was.

Er werd besloten met 'The Last Chieftain', dat eveneens stevig werd neergezet, met de jonge Dominic Minix op gitaar. Een staande ovatie was wat dit optreden afdwong... en kreeg. De mensen die bleven zitten, werden even later nog getrakteerd op een wonderschoon 'Round Midnight', ditmaal met enkel Christian Scott en het JOC, waarbij de 'rijzende ster' met autoriteit bewees gevestigd te zijn.

Klik hier voor foto's van dit concert door Arjan Aelmans.

Labels:

(Arjan Aelmans, 14.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.