Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Sputnik 3 - 'Orbits' (Mainland, 2015)


Sputnik 3 heet dit nieuwe pianotrio, of eigenlijk slagwerktrio. Want in tegenstelling tot wat we gewend zijn is hier de drummer de frontman. Het is weer eens iets anders. Raf Vertessen is zijn naam. In 2010 verhuisde deze Belg naar Amsterdam, om daar aan het conservatorium af te studeren in 2014. Voor zijn trio vroeg hij twee bekende Nederlandse jazzmusici: Loran Witteveen op piano en Stefan Lievestro op bas. Vertessen is overigens niet alleen de frontman, hij is ook nog eens verantwoordelijk voor alle composities, op één na.

En nog voor de schijf in de speler gaat, denk je dan: 'Oké, weer een pianotrio. Ik ben benieuwd of dit nog iets gaat toevoegen.' Welnu, het mag gezegd: zeker voor een debuut is dit een bijzonder interessant album geworden. De composities zijn weliswaar niet bijzonder vernieuwend, maar zijn wel mooi uitgebalanceerd en Vertessen verdeelt de diverse rollen op een goede en evenwichtige manier over het trio. Zelf is hij zeker aanwezig, maar hij gunt zijn collega's eveneens hun plek.

Sputnik 3 is op zijn best daar waar het kiest voor melodieuze, goed in het gehoor liggende, ritmische jazz. Nummers met een kop en een staart, maar ook muziek met een kloppend hart. 'Array' is dan ook een welluidende ballade, waar halverwege een aantrekkelijke beat inkruipt. De melodie die Witteveen hier speelt, ligt gemakkelijk in het gehoor en neemt je als luisteraar mee. Ook 'MRI' past prima in dit plaatje. Straf slagwerk levert Vertessen hier. En het ritme dat Lievestro en hij daarmee creëren, biedt een uitstekende voedingsbodem voor het melodieuze, klaterende pianospel van Witteveen.

Vermeldenswaard is ook het opzwepende 'Spleen', mede vanwege het staccato pianospel van Witteveen. Afsluiter 'Farewell Of Siam' klinkt ingetogen en weemoedig, zoals verwacht mag worden van een nummer met zo'n titel. Lievestro speelt hier een geweldig donkere, maar evengoed swingende solo en Witteveen trakteert ons op de ene na de andere fragiele frase. Het album wordt zo op een waardige manier afgesloten.

Via de website van Mainland Records kun je twee tracks van dit album beluisteren: 'Array' en 'Brains'.

Labels:

(Ben Taffijn, 23.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.