Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rich Halley – 'Eleven' (Pine Eagle, 2015)

Opname: 30-31 mei 2014

De combinatie trombone-tenorsax(-contrabas-drums) is qua geluid zó aantrekkelijk, dat het merkwaardig genoemd mag worden dat ze in de jazz niet vaker voorkomt. Velen zullen aangename herinneringen koesteren aan Hans Dulfers Heavy Soul Inc. of aan Archie Shepp met Roswell Rudd.

Tenorist Rich Halley en trombonist Michael Vlatkovich houden ook niet van kinderachtige fratsen. Halley bezit een lekker zwaar geluid dat richting Rollins gaat. De composities zijn van zijn hand en lenen zich, ondanks de merkwaardige structuren – 56 maten, 37 maten, enzovoorts – uitstekend om er vuistdikke planken van te zagen. In een enkel introspectief stuk, 'Remnant', zorgt de contrabas van Clyde Reed met haar stevige, doordringende, afgeronde sound er wel voor dat we niet wegdommelen. De trombone kan een partijtje juichen in 'Convolution'. Ook de aanpak van drummer Carson Halley draagt bij aan de hechtheid van de bouwsels; alleen jammer dat hij kennelijk maar één manier weet om zijn bekkens te raken.

'The Dugite Strikes' heeft een Australische gifslang tot onderwerp. Zo te horen hypnotiseert het serpent zijn prooi eerst een minuutje of twee, waarna de aanval volgt en het slachtoffer na een aantal minder aangename spasmen het loodje legt. Maar hou me ten goede: als het diertje een andere tactiek volgt, heb ik niets gezegd. Ook 'The Animas' handelt over kruipend ongedierte. Dat is namelijk een bergachtige streek in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico, waar veel ratelslangen huizen.

De saxofonist heeft zijn platenlabel Pine Eagle Records genoemd en op het hoesje zijn attributen van werphengels afgebeeld. In de jaren tachtig en negentig leidde Rich Halley zijn Lizard Brothers. De hamvraag luidt dan ook: is deze saxofonist uit Portland, Oregon vegetariër of loopt hij rond op laarsjes van slangenleer, met een veder in het haar gestoken en een wat domme vissenblik in de ogen?

Klik hier om te luisteren naar een track van dit album: 'Retroactive'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.