Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Olanda In Due – 'Live At Novara Jazz Italy 2015' (icdisc.nl, 2015)

Opname: 4 juni 2015

Hoe belangrijk saxofonist, orkestleider en enfant terrible Willem Breuker ook geweest is voor de ontvoogding van de Nederlandse improvisatiemuziek, veel directe navolgers heeft hij eigenlijk niet gehad. Saxofonist Bo van de Graaf is een uitzondering. Diens orkest I Compani vertoont, ook qua filosofie, een meer dan vluchtige verwantschap met het Breuker Kollektief. En ook het extraverte spel van de leider, die niet bang is om op de rand van deze of gene afgrond te dansen, zou je kunnen herleiden tot de prettig gestoorde aanpak van Breuker. Er zijn lieden die beweren dat Van de Graaf ook fysiek steeds meer op de Amsterdamse onruststoker gaat lijken, maar dat vind ik een beetje ver gaan. Wat zegt u, en profil? Oké, en profil begint hij een beetje op Breuker te lijken.

Feit is dat de keuze voor een André Hazes-opus als 'De Vlieger' ook door Willem Breuker gemaakt had kunnen worden. De Nijmegenaar vertolkt het alsof hij vrijdagavond om kwart voor twaalf in café De Twee Zwaantjes aan de Prinsengracht, 115 kilometer ten noordoosten van de Canisiussingel staat te galmen. Daar, in De Zwaantjes, kunnen ze dat wel waarderen, zo'n heldentenor. 'De Vlieger' duikelt naadloos over in 'Memories Of You', waar pianist Michiel Braam huppelend doorheen draaft, zijn enkel zwikkend en steentjes keilend, waarbij hij er zorgvuldig voor waakt niet op de donkergrijze tegels te stappen. Braam houdt de vleugel wel aan het werk, met donderende arpeggio's en ratelend alternerende nootjes. Ook als begeleider is de pianist subliem; welke vormen de gekte rondom hem ook aanneemt, hij houdt het ritme onverstoorbaar vast.

De heren kennen elkaar van haver tot gort en zo slagen ze erin een aria van Giuseppe Verdi ('Pietá Ti Prenda Del Mio Dolor') op een smartlap te laten lijken en een smartlap van eigen makelij ('SMRTLP'/'TRJRKR') op een aria.

Laten we een ooggetuige het laatste woord geven. Alessandro Curini van de Corriere di Novara was erbij, zaterdag 6 juni in het Cantelli Auditorium van de Noord-Italiaanse stad Novara. Hij noteerde: "Ma anche per quanto riguarda gli altri pezzi eseguiti la partenza è stata sempre giocata su un nucleo centrale ben identificabile, e spesso di meravigliosa e dettagliatissima cesellatura melodica; poi, secondo uno degli schemi più classici, si sono aperte varie strade di interpolazione, in cui l'alchimia degli esecutori ha preso il sopravvento, regalando al pubblico una musica rubustamente partecipata, in cui la gentilezza del suono raramente è stata surclassata dal desiderio di fare 'sperimentazione' disordinata o altisonante." Zo kun je het natuurlijk ook zien.

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.