Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
John Butcher & Andy Moor - 'Experiments With A Leaf' (Unsounds, 2015)

Opname: 26 oktober 2013

Een van de hoogtepunten van het verjaardagsfeestje dat The Ex onlangs gaf in het Bimhuis was het duoconcert van The Ex-lid Andy Moor met de Engelse saxofonist John Butcher. Het was een set waarin compromisloos werd geïmproviseerd door twee musici die volledig vergroeid zijn met hun instrument. Beiden zijn ze in staat om, op geheel eigen wijze, tot nieuwe en onverwachte klanken te komen. Hetzelfde procedé werd gevolgd tijdens een concert in de kathedraal van het Zwitserse Bern in oktober 2013, dat nu is uitgebracht onder de naam 'Experiments With A Leaf'.

'Five Eyes' begint met Moor die industriële klanken uit zijn gitaar trekt, bijna sinister klinkt het. En of dit nog niet genoeg is, gooit Butcher er nog een schepje bovenop. Hij maakt, middels zijn saxofoonklanken, het geheel nog spannender en onheilspellender. Aan alles merk je: dit gaat niet goed aflopen. Deze machine maakt het niet lang meer. En ja hoor, wild slaat hij op hol en knalt uiteindelijk uit elkaar, waarbij de bouten en moeren de luisteraar om de oren vliegen.

'Fantasy Downsize' is een enerverende klankcollage, waarin Butcher (ploppend) en Moor (plukkend) met elkaar een gedurfde dialoog aangaan tot het geheel uitmondt in een enerverend ritmisch, maar ook zeer dwars patroon. Het nummer eindigt echter even onbestemd als dat het begon. In 'Joy Is The Headlight' staat Butchers extatische en heftige saxofoonspel centraal, doorsneden door fel en beukend gitaargeweld van Moor. Een zinderende maalstroom van klanken valt ons ten deel.

In 'The Tongue Is A Flame' zijn we weer terug in onze werkplaats, waar de meest vreemdsoortige machines hun werk staan te doen en waarvan er zo nu en dan weer eens een ontploft. Maar in dit nummer zitten ook bijzonder ingetogen momenten, waarin de beide musici fluisterzachte klanken produceren alsof ze, conform de albumtitel, aan het experimenteren zijn met boomblaadjes.

Met het hectische en bijna overspannen klinkende 'The Toughest Four Ounces Of Life' eindigt dit album van maar net iets meer dan een half uur. Niet lang, maar wel zeer intens en met een grote klankrijkdom. Gewoon nog een keer spelen dus, dan vallen je beslist dingen op die je eerder niet hoorde.

Klik hier om een albumtrack te beluisteren: 'Five Eyes'.

Labels:

(Ben Taffijn, 19.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.