Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Kapok - 'Glass To Sand' (Kerfstok/Coast To Coast, 2015)

Opname: december 2014 - april 2015

Het trio Kapok heeft als sterkste troeven het bijzondere bandgeluid en de sterke arrangementen. Hoornist Morris Kliphuis, die ook de meeste composities alleen of in groepsverband aanlevert, speelt daar natuurlijk de hoofdrol in. Die bijzondere sound wordt op hun derde cd nog eens uitgebreid met behulp van gastmusici en elektronica, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de intimiteit en de eigenheid. In het titelstuk zijn zelfs vier extra koperblazers toegevoegd. In 'Flagstones' horen we Mete Erker en de keyboards van Niels Broos zijn in twee nummers te ontwaren.

De composities zijn zeer gevarieerd qua structuur. De melodie staat centraal, maar de improvisaties zijn zo mogelijk stilistisch nog heterogener. De speelwijze op de hoorn wordt natuurlijk gedomineerd door de klassieke tradities, simpelweg omdat er slechts weinigen zijn geweest die met jazztechnieken het instrument verder hebben geholpen. John Graas, Julius Watkins, Tom Varner en Vincent Chancey zijn de bekendste hoornisten die mij te binnen schieten. Kliphuis heeft in ieder geval de intonatie en ritmische souplesse die onmisbaar zijn voor een veelzijdige jazzimprovisator. Ook heeft hij een mooie, diepe toon, dus niet alleen het enigszins blikkerige geluid dat we vaak met de hoorn associƫren.

Gitarist Timon Koomen legt daarnaast de nodige stilistische flexibiliteit aan de dag, zodat Kapok niet alleen een beschaafd of ingetogen kamerjazztriootje blijft. Er is duidelijk naar ambient, rock, wereldmuziek en hiphop geluisterd. Met behulp van elektronica kan de gitaar bijvoorbeeld ook als basgitaar functioneren. Daarnaast is Remco Menting weliswaar een heel strakke drummer, maar heeft hij ook de lichte toets die het verschil tussen jazz enerzijds en rock en klassiek anderzijds uitmaakt. De tien korte stukken - het langste nummer duurt iets meer dan zes minuten - hebben bijna allemaal met elkaar gemeen dat ze een sterke melodie of ritmische hook hebben. Ik verwacht dan ook dat dit album veel op de radio te horen zal zijn. Het album heeft geen zwakke punten, al zouden sommige stukken wel enige improvisatorische uitdieping verdiend hebben.

In de Jazztube hierboven kun je Kapok zien tijdens een uitvoering van een albumtrack, 'Adana', bij VPRO's Vrije Geluiden op 11 oktober 2015.

Labels: ,

(Ken Vos, 1.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.