Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Federico Pozzer & Aleksandar Škorić – 'Sitting Bull' (Cantina, 2015)

Opname: 19 december 2014

Dit intrigerende product begint met 'Hoka Psice', geritsel en geschraap langs de pianosnaren – als de grote schoonmaak voor wat komen gaat. En wat gaat komen is een serie overwegend korte vignetten van geïmproviseerde duetten. Met 'Dakota', het tweede nummer, vallen we met de deur in huis en de neus in boter. Dit is vertrouwd klankonderzoek, waarvan ik een tijdje gedacht had dat dat eind jaren zeventig wel zo'n beetje afgesloten was. Federico Pozzer speelt als een kind, een muzikaal kind dat het instrument ontdekt en het karakter van de noten en de combinaties daarvan voor het eerst ervaart.

Het enige nummer met handen en voeten is Monks 'Criss Cross', waarin overigens gaten en scheuren zijn getrokken. Mooi wordt het tegen het einde, wanneer Pozzer de melodie met zijn linkerhand een doorsmeerbeurt geeft, terwijl hij rechts malle fratsen speelt. Het merkwaardigste stuk is 'What Is Your Life (Part 2)', waarin de muzikanten de preek van een zwarte dominee, COGIC (Church of God in Christ) als ik zou moeten gokken, becommentariëren. Vergelijkbaar met het instemmend gemompel van de deacons en overige functionarissen dat je op de achtergrond hoort.

In 'Sun Ship' van John Coltrane is het duo in zijn element: de joie de vivre spat er vanaf. Aleksandar Škorić heeft hier de Elvin/Ali-modus aangezet. Altijd al benieuwd geweest naar hoe kolibries eigenlijk klinken? Want je ziet die kleine rakkers wel eens dankzij de camera's van de BBC of de EO, haar plaatsbekleder hier op aard, maar het geluid laten ze steevast weg. Welnu, 'Two Humming Birds' biedt de oplossing. Gefluit hoor je (als in 'lijster') en flarden van wat nog het meest weg heeft van een ordentelijk gestemde vleugel. Maf hè? Ach, misschien had ik dat allemaal niet moeten verklappen. Goed, dan mag u zelf uitvogelen hoe het nummer 'Pigeons' klinkt.

Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Prelude To Oasis', 'Sitting Bull' en 'Oasis 3'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.