Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Almeida/Duynhoven/Klein – 'Vibrate In Sympathy' (Clean Feed, 2015)

Opname: 1 december 2014

Met 'Vibrate In Sympathy' lijkt rietblazer Tobias Klein het pad naar de oorspronkelijke free jazz van de jaren zestig teruggevonden te hebben. Toen die muziek nog niet 'gecontamineerd' was door hedendaags-klassieke Europese en niet-westerse invloeden. Op deze cd gaat het er overigens redelijk rustig aan toe. Drie nummers verwijzen expliciet naar grote voorbeelden: 'Threadbare' (Henry Threadgill), 'Lakeish' (Oliver Lake) en 'Vibrate In Sympathy' (Ornette Coleman). Klein kruipt niet in de huid van deze blazers, maar schildert kleine portretten van hen. 'Threadbare' is een impressie van Threadgill in een impressionistische bui. Ook Lake wordt niet afgebeeld tijdens een van diens befaamde doodsnoodaria's; daarentegen is de bluesschreeuw van Coleman luid en duidelijk.

Niet vermeld is Eric Dolphy. Nochtans zweeft die, telkens wanneer Klein de basklarinet aan de lippen zet, rond zijn hoofd. Dat kan ook haast niet anders, zo lijkt het: misschien heeft Dolphy een nog grotere invloed gehad op alle basklarinettisten na hem dan Louis Armstrong op de trompettisten of Charlie Parker op de altisten.

De contrabasklarinet is een geval apart. Anthony Braxton is een van de weinige jazzblazers die er op enige schaal mee heeft gewerkt. In het nummer '20 Kilos' speelt Tobias Klein een effectief duet met zichzelf, waarbij hij hoge pure noten afzet tegen onderaards gereutel.

Tenslotte kunnen we vaststellen dat dit trio, hoe vrij de muziek soms ook uitpakt, lekker dicht tegen elkaar blijft opereren. Veel geoefend. Goed luisteren. Mooi om te horen dat drummer Martin van Duynhoven nog even fris en muzikaal speelt als toen ik hem voor het eerst zag, een halve eeuw geleden.

Klik op de afbeelding hierboven om Almeida, Van Duynhoven en Klein live te zien in Zaal 100 op 13 maart 2013.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.11.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.