Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Soundsofmusic: staalkaart van hedendaagse muziek


Soundsofmusic, het Groninger 'festival voor nieuwsgierige oren', bestrijkt het terrein van de hedendaagse toonkunst en improvisatiemuziek. Het duurt van 27 oktober tot en met 1 november 2015 en kan als evenknie beschouwd worden van het Bossche November Music, dat drie dagen later begint en wat breder van opzet is. Arvo Pärt (80), de Estische componist van spirituele muziek, verbindt Noord en Zuid. In Den Bosch speelt het Cello8ctet Amsterdam bekende werken van Pärt, waaronder 'Summa', 'Psalom', 'O-Antiphonen' en 'Missa Brevis'; Soundsofmusic koos 'Kanon Pokajanen', dat uitgevoerd wordt door Cappella Amsterdam.

Aan componist en pianist Theo Loevendie (85) wordt in Groningen een hele dag gewijd. Op donderdag 29 oktober geeft de éminence grise van de Nederlandse impro én opera een masterclass in het Prins Claus Conservatorium. 's Avonds is in het Grand Theatre zijn eigen groep te horen, plus de Youth Percussion Pool van het conservatorium, die onder leiding van Tatjana Koleva eveneens werk van Loevendie uitvoert.

Op verschillende locaties in de stad treden klassieke ensembles op en combinaties die uiteenlopende varianten van impro vertegenwoordigen. Genoemd kunnen worden gitarist Aart Strooman, pianist Uri Caine, saxofonist/toetsenspeler Mats Gustafsson met het trio Fire!, Spinifex Maximus onder leiding van rietblazer Tobias Klein, Pitohui, de duo's Guisseppe Doronzo-Frederico Pozzer en Bart Maris-Pascal Rousseau, Falga, Manziluna en Kuhn Fu.

Foto: Willem Schwertmann

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 13.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.