Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
November Music


November Music, het avontuurlijke muziekfestival in 's-Hertogenbosch, vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 november en bevat naast een uitgebreid aanbod aan hedendaags gecomponeerde muziek ook veel jazz en wereldmuziek. Vermeldenswaard is hier ook dat November Music er vaak in slaagt om muzikanten in onverwachte combinaties samen te laten spelen. Wij geven hier graag wat tips voor dit bijzondere evenement. Het hoogtepunt als het gaat om jazz is ieder jaar de vrijdagavond met een avondvullend programma onder de naam 'Colours of Improvisation'. Dit jaar start trompettist Ambrose Akinmusere, inmiddels overladen met prijzen vanwege zijn eclectische spel en grensverleggende visie op hedendaagse jazz. Hij deelt het podium met de Duits/Amerikaanse zangvirtuoos en alleskunner Theo Bleckmann, onder andere bekend van zijn samenwerking met componisten als John Zorn, Philip Glass en Laurie Anderson. Harmen Fraanje completeert het trio. Deze pianist, onder andere bekend van het trio Reijseger/Fraanje/Sylla, staat met name bekend om zijn warme en lyrische pianospel. De samenwerking die trompettist Eric Vloeimans aangaat met de Noorse pianist Jon Balke is eveneens een primeur. De samenwerking was al langer een wens van Vloeimans en ziedaar, November Music biedt de kans! De afsluiter van deze avond is voor Phronesis. Dit hechte trio laat op overtuigende wijze horen dat het concept pianotrio nog steeds relevant is.

Ook op zaterdag zijn jazz en wereldmuziek goed vertegenwoordigd. De liefhebbers van vrije improvisatie doen er goed aan eens een kijkje te gaan nemen bij Pand 7090. Pianiste Nora Mulder, Trombonist Koen Kaptijn en violist Bas Wiegers vormen al meer dan tien jaar het collectief 7090 en bezetten nu een compleet pand. Een muzikale show vol onverwachte momenten valt de bezoeker ten deel, met als extra gasten componist/gitarist Jacq Palinckx, ontwerper Hugo Herrera Tobón en videokunstenaar Eric de Clercq. Eveneens op zaterdagmiddag gaat het gitaarkwartet Zwerm de confrontatie aan met niemand minder dan gitaarlegende Fred Frith. Later op de middag geeft de Amerikaans-Irakese muzikant Amir ElSaffar een tweetal concerten. Deze trompettist, zanger en bespeler van de santoor (een oosters snaarinstrument) is allereerst te beluisteren samen met het Belgische strijkkwartet Tana en de Syrische zanger Khaled El Hafez voor een uitvoering van ElSaffars compositie 'Ashwaaq'. Het tweede concert verzorgt hij met zijn sextet, het Two Rivers Ensemble. Het gaat hierbij om een primeur voor Nederland, waarin Arabische muziek en jazz op geheel eigen wijze met elkaar zullen versmelten. Op zaterdagavond staat Near East Up North geprogrammeerd. Dit nieuwe project van Martin Fondse, waar op deze site reeds aandacht aan is besteed, combineert eveneens jazz met wereldmuziek.

Op zondag staat sinds jaar en dag de Muziekroute gepland. Voor één kaartje stel je zelf je programma samen uit een overaanbod aan concerten, ook voor de jazz- en wereldmuziekliefhebber: het met goede kritieken overladen project TaxiWars van Tom Barman (bekend van dEUS) en Robin Verheyen; Dans Dans, het Belgische trio dat rock, drone en jazz vermengt; 'Secrets', een project van Claron McFadden, Tuur Florizoone, Michel Massot en Marine Horbaczewski; een programma rond Maarten van Altena met blokfluitist Walter van Hauwe en slagwerker Paul Lovens; het hierboven besproken Pand 7090; slagwerker Mark Schilders met de Belgische gitarist Bert Cools en cellist Maarten Vos; gitarist Reinier Baas en Jacob Lekkerkerker, die het orgel van de Grote Kerk bespeelt en hier samen optreedt met altviolist en winnaar van de Boy Edgarprijs Oene van Geel en elektronisch muzikant Alfredo Genovesi.

Tot slot nog een concert op zondagmiddag dat buiten de Muziekroute valt, maar hier niet onvermeld mag blijven: het Jef Neve trio, samen met de Poolse violist Adam Baldych.

Klik hier voor meer informatie over November Music.

Foto's: Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 28.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.