Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Belgrado Jazz Festival / Pančevo Jazz Festival


Wie van plan is om op korte termijn een jazzfestival in het buitenland te bezoeken, kan overwegen om een reisje naar Oost-Europa te maken, want in Belgrado en Pančevo worden al vele jaren boeiende internationale festivals georganiseerd.

In 1970 zocht het Newport Jazz Festival aansluiting bij Europese muziekfestivals. In 1971 werd in Belgrado gestart met een jaarlijks festival ter promotie van Amerikaanse jazzmuziek. Tot 1991 was het Belgrado Jazz Festival zeer succesvol. Vanwege de politieke crisis werd het festival gestaakt. In 2005 werd de draad weer opgepakt en verbindt de jazz opnieuw de harten van de Serviërs en vele bezoekers uit het buitenland.

De programmering was aanvankelijk sterk Amerikaans georiënteerd, maar geleidelijk ontstond er steeds meer aandacht voor jazz uit alle delen van Europa. Dat maakt dit festival bijzonder. Dit jaar zijn er acts uit de VS, Groot-Brittannië, Servië, Spanje, Italië, Kroatië, Turkije, Noorwegen, Portugal, Japan, Zweden, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk.

Vojislav Pantic is als programmeur verantwoordelijk voor de programma’s van beide festivals. Er worden tevens workshops en tentoonstellingen georganiseerd.

De festivallocaties zijn centraal gesitueerd. Minder luxe en commercieel dan we hier gewend zijn. Daar staat veel extra belevingswaarde en een unieke atmosfeer tegenover. Wie na de laatste concerten nog niet klaar is met uitgaan, kan tot diep in de nacht de bruisende stad inlopen om naar afterparty's in sfeervolle jazzclubs of huiscafés te gaan.

Belgrado en Pančevo profileren zich steeds meer als hippe spots, met een veelzijdig cultureel aanbod (historisch, traditioneel en modern) en vele evenementen en festivals. Je kunt er dwalen langs decors van het communistische verleden en langs de oevers van de Donau en de Sava. Of je droomt weg bij gedateerde grandeur en sleetse industriële complexen, die langzaam plaatsmaken voor nieuwbouw. Soms confronterend, vaak ongepolijst en contrastrijk, meestal boeiend en inspirerend.

Belgrado is een metropool op het snijvlak van Oost- en West-Europa. Het is een bijzondere stad die je vooral moet 'beleven'. Pančevo, een belangrijke industriestad, ligt aan de overzijde van de Donau, 20 km noordoostelijk van Belgrado. De bewoners van Belgrado en Pančevo zijn erg gastvrij, overnachten kan er voordelig, en het eten is er goed en overvloedig. Belgrado ligt op drie uur vliegen van Schiphol.

Op het programma in Belgrado (28 oktober t/m 1 november) staan onder meer Tony Malaby Tubacello, Susana Santos Silva Quintet, Miguel Zenon Quartet, Supersilent en Branford Marsalis. In Pančevo (5 t/m 8 november) zijn er optredens van onder andere The Bad Plus, Kurt Elling en Gary Bartz Quartet.

Een festivalverslag volgt binnenkort op deze site.

Klik hier voor meer informatie over het Belgrade Jazz Festval. En hier vind je meer informatie over het Pančevo Jazz Festival.

Foto: Joke Schot

Labels:

(Roland Huguenin, 27.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.