Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Stranger Than Paranoia wederom grensoverschrijdend


Het Stranger Than Paranoia festival wordt dit jaar voor de 23e keer gehouden, en wel op 24 tot en met 29 december in Paradox te Tilburg. Ondanks financiële tegenslagen is het multidisciplinaire muziekfestival van saxofonist en componist (en organisator) Paul van Kemenade gegroeid en pakt het deze keer extra uit met concerten in Amsterdam, Den Bosch en Nijmegen. In 2017 hoopt het haar 25e jubileum groots te vieren met vele (internationale) acts op diverse podia en locaties in Tilburg, maar ook in Den Bosch, Breda, Eindhoven en Amsterdam!

Het grensoverschrijdende festival staat bekend om het verbinden van verschillende muziekstijlen: jazz met klassiek, wereldmuziek met avant-garde, bigband met funk of pop met strijkkwartetten. Bijna alles is mogelijk; uitdagingen worden aangegaan, geijkte paden worden gemeden. Voorbeelden hiervan zijn de geplande concerten van Van Kemenade met de experimentele gitarist Jacq Palinckx en flamenco-gitarist Maurice Leenaars en met de in Nederland wonende, Duitse pianist Stevko Busch.

Van Kemenade staat met Busch op 27 december op het Tilburgse jazzpodium, maar ook op 28 december in de Toonzaal en op 30 december in het Bimhuis. Uit de jarenlange samenwerking tussen deze twee jazzgiganten ontstond in 2010 de cd 'Contemplation'. Tijdens het festival dit jaar presenteren zij een nieuw album.

Verder zijn er in Tilburg enerverende optredens te verwachten van het klasse-trio van Tim Langedijk, Mehmet Polat Trio (Turkije/Mali), Surinam Music Ensemble (Suriname/Nederland), POW Ensemble (mét tapdanser!), een solo-optreden van de Duitse trombonist Konrad Bauer, het Zweedse Tingvall Trio, 'ultrafunkatronicjazzhippop' van de Azure Hiptronics en een gevleugelde piano-ontmoeting tussen Bert van den Brink en Oscar Jan Hoogland. De concerten zullen op ludieke wijze aan elkaar gepraat worden door dichter/schrijver Jace van de Ven.

Als grote publiekstrekker werd wederom gekozen voor de legendarische Archie Shepp (hij speelde eerder op het festival in 2007 en 2012). Shepp speelt maar liefst drie keer met zijn kwartet op het Stranger Than Paranoia Festival: op 27 en 29 december in Paradox Tilburg en op 30 december in het Bimhuis te Amsterdam.

Kijk voor de volledige programmering en het bestellen van tickets op de websites van Paradox, Bimhuis, Toonzaal en JINJAZZ@Brebl Nijmegen.

Foto's: Koen Scherer & Cees van de Ven

Labels: ,

(Donata van de Ven, 22.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.