Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Stuiterballen vangen

Ingrid Laubrock's Ubatuba, vrijdag 9 oktober 2015, JINJazz@Brebl, Nijmegen

Heeft u wel eens geprobeerd om een stuiterbal te vangen? Dat viel waarschijnlijk niet mee. Stuiterballen hebben nogal eens de neiging nu net die kant op te springen die je niet wilt. Resultaat: je grijpt mis! Bij het beluisteren van het nieuwe kwintet van Ingrid Laubrock, Ubatuba, heb je diezelfde gewaarwording: niet te vangen.

Het is ritmische muziek die Laubrock met haar nu ongeveer anderhalf jaar bestaande kwintet produceert, maar dan niet op de wijze die we normaal gesproken onder ritmisch verstaan. Laubrock en consorten zetten je continu op het verkeerde been. Met de voet tikken is er hier dan ook niet bij, daarvoor is de muziek veel te dwars, te springerig, kortom te complex. Dat je om dit effect te bereiken - wil het goed gebeuren en dat is hier zeker het geval - eersteklas musici nodig hebt, is evident. En die heeft Laubrock dan ook uitgenodigd.

Allereerst drie blazers. Tim Berne op altsax, de hier vrij onbekende Ben Gerstein op trombone en Dan Peck op tuba. Verder horen we op drums Laubrocks muzikale- én levenspartner Tom Rainey. Die bezetting is dus al origineel, waarbij natuurlijk vooral de rol van de tuba opvalt. Peck weet hier alle tinten donker en zwaar uit zijn instrument te persen. Hij blaast regelmatig dwarse en speelse partijen met Gerstein.

Onze eigen Wierbos is een creatief gebruiker van zijn trombone, maar wat Gerstein allemaal met zijn instrument uithaalt is helemaal een belevenis. Dan weer haalt hij de achterkant van de coulisse [de lange cilindrische metalen U-vormige uitschuifbare buis, RED] eraf om daar zelfstandig op te blazen - het geluid lijkt op een fluit, dan weer blaast hij door zijn mondstuk terwijl de coulisse maar aan één kant aan het instrument vastzit. Maar ook als het instrument voor de verandering eens in elkaar zit, 'zoals het hoort', weet hij de meest buitenissige klanken te produceren.

Laubrock schittert in een duet met Rainey in 'All Of Mirrors'. Jankend, schrijnend piepend en met veel gevoel vreet ze zich door de noten, terwijl Rainey welgemikt de juiste kleuren aan het klankpalet toevoegt. Tot de rest van het kwintet de blues erin gooit. Een van de spaarzame momenten dat je als luisteraar denkt dat je grip hebt. Maar ja, het is een stuiterbal...

In wat Laubrock voor het gemak maar 'Number 9' noemt, staan de blazers centraal, opgezweept door het slagwerk van Rainey. Natuurlijk niet met mooie harmonieuze lijnen, nee, met een breed palet aan klanken en kleuren. Ons luisteraars tegen de haren instrijkend, wordt hier een wel heel ingenieus tapijt geweven. Het klopt allemaal perfect, maar dat merk je pas als je niet meer wilt dat het klopt. Het is net als met die stuiterbal. Ook daar klopt het: stuiteren doet hij, alleen waarheen? Dat is de vraag.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 14.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.