Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Ruis, stemmen en veel muziek

Shelter / Jaap Blonk / Jean D.L. & Sandrine Verstraete, dinsdag 29 september 2015, Oorstof, Zuiderpershuis, Antwerpen

We horen ruis, stemmen en zien vage beelden uit het huishoudelijk leven van de twee musici die op het podium zitten: videomaker en muzikant Jean Delacoste alias Jean D.L. en schrijfster, theatermaakster en performance artieste Sandrine Verstraete. Dan gaan de ruis en de stemmen over in een sfeervolle drone, ondersteund met zwart-wit beelden van een door straatlantaarns verlichte stad. Als de stemmen terugkomen krijgt het geheel een wat spookachtige sfeer. Verderop in de set gebruikt Delacoste de afstandsbediening van een radiografisch bestuurbaar object om vreemde en onheilspellende klanken uit zijn gitaar te toveren. Mooie momenten met andere woorden. En toch blijft er iets knagen. Een echte eenheid wordt het allemaal niet, het is meer een opeenvolging van losstaande scènes dan een hecht en coherent concert.

De tweede act van deze avond, bestaande uit maar liefst drie miniconcerten - uitzonderlijk voor een doordeweekse avond, wordt ingevuld door niemand minder dan stemkunstenaar Jaap Blonk. Blonk verkeert reeds decennia aan de top van die musici die hun stem gebruiken als instrument. En terecht, zoals ook hier weer bleek. Een zanger kun je Blonk onmogelijk noemen, al geeft hij af een toe een vermakelijke parodie, maar muzikant is hij des te meer. Hij praat, plopt, slist, maakt alle mogelijke geluiden die je maar met de menselijke stem kunt maken en vult dit aan met elektronica: samples van zijn eigen stembewegingen, piepende en krakende geluiden, de klank van een overslaande trombone en van een subtiel bespeelde piano. Dit wisselt hij af met het vertellen van verhalen, sprookjes lijken het te zijn, in het 'Onderlands', een eigengemaakte, niet bestaande taal. Het klinkt als Nederlands, maar er is geen touw aan vast te knopen. Soms klinkt Blonk tijdens deze voorstelling beheerst en beschikt hij over een grote mate van subtiliteit. Op andere momenten lijkt het alsof er een squadron straaljagers over dendert. En dat alles past naadloos in Blonks universum.

Een week geleden beleefde Shelter zijn première tijdens het Incubate Festival in Tilburg. Een week en een paar concerten later staat hier reeds een bruisend team. Ken Vandermark op rieten, Nate Wooley op trompet, Steve Heather op drums en Jasper Stadhouders op bas en gitaar verrassen de luisteraars met een aantal splinternieuwe composities, waarin hecht en ritmisch samenspel perfect wordt afgewisseld met atonale en dwarse solo's. Heathers 'Pan' is zo'n compositie waarin nadrukkelijk het ritme centraal staat en waarin beide blazers een aantrekkelijke synchroon geblazen melodie ten beste geven. Terwijl 'Bartleby' van Wooley begint met een onstuimige bijdrage op trompet van deze componist. Knarsend, wringend en piepend worstelt hij zich door de noten heen, half trompettist en half stemkunstenaar. Eenmaal op stoom blijkt dit een zinderend spektakelstuk, waarin duidelijk wordt dat dit viertal elkaar intussen aardig gevonden heeft. Hoogtepunt van het concert is 'Theme From Argonautica', eveneens een compositie van Wooley. Na een ongelofelijke solo van Vandermark op baritonsax, waarbij het geluid soms veel wegheeft van percussie, woest en intens tegelijk, schiet de groove er ineens in en dendert het viertal als een niet te stuiten trein door het publiek, culminerend in een overdonderende solo van Heather, die er duidelijk lol in heeft.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.