Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Peter Kuit danst bopmelodieën

Jacco van Santen Kwartet & Peter Kuit, vrijdag 16 oktober 2015, Stadkamer, Zwolle

Zoals Peter Kuit staat of zit te wachten op zijn beurt, dampend en gefocust en bewegend op het ritme, lijkt hij wel een Arabier die zich nauwelijks kan inhouden om naar voren te springen in de cross country. Kuit is een uitermate energieke tapdanser die zijn pied-à-terre in de bebop gevonden heeft. Destijds, in de gouden jaren van de tap, toerden dansacts als onderdelen van grotere revues en hadden ze een of twee keer per show een slot van vijf of zes minuten. Daar werd dan zoveel energie ingepropt dat dansers en zaal na afloop op apegapen lagen.

Die Kuit doet het twee keer drie kwartier. Twee liter verliest hij bij benadering per avond. Hij bezit niet slechts het uithoudingsvermogen van een Arabier, hij werkt ook nog eens zeer geconcentreerd. Op een gemiste step zul je hem niet gauw betrappen. Hij is niet gespecialiseerd in acrobatisch luchtwerk of ballet-spagaten of comedy. Peter Kuit danst melodische bop, gegarneerd met elegante, subtiele slides. Ik maak me sterk dat je er een quizje aan zou kunnen ophangen: welk nummer danst hij hier? Is het 'Confirmation' of toch 'Scrapple From The Apple'?

Kuit danste niet slechts uitzonderlijk melodisch, hij voegde ook daadwerkelijk wat toe aan het ritmeweefsel. In een stuk als 'Angel Eyes', een ballad (!), droeg hij een walstempo aan. En zijn duetten met drummer Imre Kruis waren scherp en fascinerend. Knap trouwens, hoe Kruis erin slaagde uit het vaarwater van de danser te blijven.

In deze samenstelling hadden de musici nooit eerder samengewerkt. Maar er werd zo goed naar elkaar geluisterd en zoveel routine ingezet dat dat niet stoorde. Intrigerend waren de Nederlandse teksten van pianist Pieter van Santen. Scabreus en grappig, zodat het jammer was dat ze niet voor 100% verstaanbaar waren en ze niet boven de band geprojecteerd stonden.

Labels:

(Eddy Determeyer, 23.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.