Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Energie is overal

cd/dvd opname 'Vortex' door Vinnie Vibes ft. Teus Nobel & Rogier Telderman, woensdag 14 oktober 2015, Paradox, Tilburg

Vortex, als in wervelwind, draaikolk, overdracht van energie in een wervelende beweging. Dat laatste is deze avond bij de cd/dvd-opname van het nieuwe album van Vinnie Vibes beslist het geval. Daarbij mag je 'wervelend' letterlijk nemen. Vortex wordt dus ook de naam van dit album, maar is ook een goede omschrijving van wat hier vanavond gebeurt en van de muziek die vibrafonist Vincent Houdijk met zijn band neerzet. Houdijk verwerkte in zijn composities de elementen water, aarde, vuur en lucht en liet zich inspireren door Morskie Oko (Eye of the Sea), het grootste en een van de diepste meren, diep gelegen in het Poolse Tatra National Park. Een album met een missie dus.

Nou is zo'n opname natuurlijk al hartstikke spannend, voor zowel de artiesten als het publiek, maar Houdijk doet daar nog een schepje bovenop, door zijn zenuwen gewoon te laten zijn wat ze zijn, intens soms. Het werkt aanstekelijk. Door zijn vrijmoedige en ongeveinsde manier van doen maakt hij een belangrijke schakel met het publiek. Hij heeft een hoge gunfactor. Het doet verder niks af aan de muziek, want op het moment dat er gespeeld moet worden is hij een en al concentratie, althans zo lijkt het.

Die muziek is kwalitatief van een hoog niveau, blaakt van energie en is niet zozeer in een hokje te plaatsen. Elementen van rock, funk en jazz zijn erin terug te vinden. De stukken zijn vakkundig gecomponeerd en gearrangeerd met een duidelijk thema, opbouw met acceleraties, spannende breaks, en gedoseerde, melodieuze soli. Muziek met een stevige, ritmische bite, maar ook met beschouwende momenten, waarin de emotionele bezieling tot uitdrukking komt. De dynamiek stuitert over het podium. Maar Houdijk heeft ook niet de minste jongens om zich heen verzameld die zijn intentie goed begrijpen. Dan heb ik het over saxofonist Floris van der Vlugt, gitarist Aron Raams, bassist Sven Happel en drummer Haye Jellema. Met hen vormt Vincent Houdijk de band Vinnie Vibes. Alsof dat nog niet genoeg is, nodigde Houdijk voor deze opname ook nog pianist - en Young VIPs-collega - Rogier Telderman en trompettist Teus Nobel uit.

Nobel speelt op zijn flügelhorn (bugel) en trompet indrukwekkende duetten met Van der Vlugt op alt- en sopraansaxofoon. Prachtig samenspel van die twee talentvolle blazers, zeer melodieus en mooi op elkaar afgestemd. Telderman voegt hier met zijn frisse, lyrische pianospel nog een dimensie aan toe. Houdijk tovert met twee of vier stokken zoetgevooisde klanken uit zijn vibrafoon, maar pakt soms ook flink uit op zijn synthesizer. Veel lof ook voor toppers Jellema en Happel, die een uitgebalanceerde ritmische begeleiding neerzetten - wat ook nodig is met zo veel solospelers en de soms complexe arrangementen - maar daarin ook nog kans zien om hun eigenheid te bewaren.

Raams sluit het rijtje met een eervolle vermelding. Hij toont zich bescheiden, maar weet steeds te raken met zijn intense, soms melancholische melodielijnen. Ook leuk om te vermelden; de geboorte van Raams' dochter Joosje is tevens een inspiratie geweest voor Houdijk bij de totstandkoming van dit nieuwe album. Bij de uitvoering van 'Song For Joosje', met in zijn achterhoofd waarschijnlijk het bijna kunnen loslaten van de opnamestress, soleert Houdijk meesterlijk, alsof zijn leven ervan afhangt. En ook Raams, het gaat immers om zijn dochter, besoleert zijn liefde voor haar in een hartstochtelijke melodie. Hoe kan het anders dan dat dit je recht in je hart raakt.

In titelsong 'Vortex' (energie is overal) valt de synthesizer van Houdijk in met een dikke vette bastoon. Raams zit er bovenop met een jankend gitaarthema. Van der Vlugt mag soleren en doet dit meedogenloos. De toegift is een compositie vol levensvreugde, een gegeven waaruit bandleider Vincent Houdijk zijn kracht lijkt te putten en waar de vitaliteit van zijn stukken ontstaat, met de vibrafoon als zijn klankbord.

Voor de pauze werd de algehele opname gemaakt. Na de pauze werden stukken overgedaan waarbij dit nodig was. Wat er uiteindelijk op de cd/dvd terecht gaat komen blijft nog even een verrassing, maar voor het aanwezige publiek geldt: in the pocket.

De albumrelease van 'Vortex' staat gepland voor 2 april 2016 in het Bimhuis in Amsterdam.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 26.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.