Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een strijkkwartet, maar dan anders

Bill Frisell - Music For Strings, woensdag 14 oktober 2015, LantarenVenster, Rotterdam

Afgelopen zomer nog verraste Bill Frisell op het North Sea Jazz Festival met de muziek van zijn laatste album 'Guitar In The Space Age'. Op dit album grijpt Frisell terug naar de muziek uit zijn jeugd, de tijd van de lancering van de Apolloraket. Vandaar het Space Age in de titel.

Die hang naar verloren tijden, zeg maar gerust een nostalgische terugblik, hanteert Frisell vaker de laatste jaren en het leidt iedere keer weer tot mooie momenten. Ook zijn nieuwste project 'Music For Strings', waarmee hij een hommage brengt aan Woody Gruthrie, is doordesemd van die rijke Amerikaanse muziektraditie en dan met name natuurlijk de blanke muziektraditie, lees: americana, bluegrass, country en rock-'n-roll. Een traditie waarmee Frisell is opgegroeid en waar hij zich duidelijk bij thuisvoelt.

Zoals gezegd heeft Frisell voor dit project een strijkkwartet samengesteld, met naast hemzelf op gitaar Jenny Scheinman op viool, Eyvind Kang op altviool en Hank Roberts op cello. De vier muzikanten wisselen elkaar regelmatig af met korte en vooral vloeiende solo's, maar verliezen daarbij de structuur van het nummer nooit uit het oog. Het is dan ook een van de dingen die de muziek van Frisell kenmerken. Hij zei er zelf dit over in een interview met Guitar Player:"For me, it's really important to keep the melody going all the time, whether you are actually playing it or not. [...] A lot of people play the melody and rush right into their solo, almost with an attitude of 'Whew – that's out of the way, now let's really play!' And I like to keep that melody going."

De muziek is dan ook uiterst harmonisch, vaak ritmisch en welluidend. En het mag dan nostalgisch en soms wat melancholisch zijn wat Frisell ons voorschotelt, het wordt nooit plat of sentimenteel. Integendeel: Frisell, Scheinmann, Kang en Roberts slagen er iedere keer weer in om het publiek mateloos te boeien. Als na een half uur spelen het ensemble de tijd neemt om even de snaren opnieuw te stemmen en wij de kans krijgen om eindelijk eens een keer te applaudisseren, verbaast Frisell zich erover dat iedereen toch zo stil is!

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.