Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De snelle verbinding

Jazzexpress, dinsdag 20 oktober 2015, De Smederij, Groningen

De Jazzexpress is een snelle verbinding in Oostfriesland, tussen Groningen, Oldenburg en Bremen. Merkwaardig genoeg werden de eerste werktekeningen van de expresse in Hilversum vervaardigd, rond 1990. Daar studeerde het huidige personeel namelijk aan het conservatorium. Een- of tweemaal per jaar wordt het gevaarte de remise uitgereden en volgen er optredens in de regio. Dat de ritten beperkt blijven tot het noorden van Duitsland en Nederland is jammer; deze ongepolijste vurig stomende hardbop-machine zou ook elders goed sporen.

Trompettist Joern Anders is de belangrijkste vormgever van het gezelschap. Het thema van 'Too Close For Comfort' wordt door hem zó ver uit elkaar getrokken dat het bijna onherkenbaar wordt. Als een stoffen pop die voor straf ernstig gemutileerd wordt. Maar hij kan ook heel aards, zeg maar ordi tekeer gaan, zoals in zijn eigen werkje 'Homebase'. Een simpel gegeven dat tot heftig swingen noodt. Ik bedoel, elke blues waar je als vanzelf "Hot Barbecue!" doorheen kunt brullen is van deugdelijke makelij. Nou was dat niet echt noodzakelijk; de twee saxofonisten vulden dat wel voor je in. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe, Will Jasper en Dirk Piezunka. Jasper vertelt een verhaal, het hele verhaal en nog een stukje meer. Zijn discours voelt nimmer gekunsteld aan, hij gaat lekker losjes loos. Piezunka zou een jonger broertje van Ronnie Cober kunnen zijn. Hij houdt het groepsgeluid bij de grond. De ritmesectie zorgt er intussen wel voor dat de ketel rond het kookpunt blijft.

Ik was al een tijdje niet meer in De Smederij geweest. Dat betekende dat er weer een geheel verse generatie conservatoriumswingers bezit had genomen van de jamsessie na afloop van het ritje met de Express. De jeugdige gitarist Vladislav Psarik heeft de lijn Charlie Christian-Tal Farlow verder doorgetrokken en trombonist Papayiotis Athanatos gaat bij voorkeur met grote intervalsprongen door een standard. Of hij wel genoeg naar Dicky Wells luistert, informeerde ik na afloop. Hij keek me vernietigend aan. Natuurlijk wel, idioot, sprak hij. Maar dan in het Grieks, zodat ik hem slechts ten dele verstond.

Foto: Maarten Bronts

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.