Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Corpo bedwelmt de geesten met Scandinavische jazz

zondag 18 oktober 2015, Academie voor Muziek, Woord & Dans, Ninove

In de concertzaal van de Ninoofse Muziekacademie gaf Corpo het laatste concert van hun Belgische tournee die hen ook naar Luik, Leuven en Brussel bracht. Leider Mikael Godée is in België geen onbekende en valt regelmatig te horen aan de zijde van Eve Beuvens. De muziek die hij in het Godée-Beuvens Quartet brengt verschilt niet zo gek veel van de muziek van Corpo.

Zijn typische geluid op sopraansaxofoon zal hier niet vreemd aan zijn. Net zoals in de groep met Beuvens vertoeft de muziek in Scandinavische sferen, waar meer folkmelodieën dan echo's uit de blues te horen zijn. Halsbrekende ritmes vormen al evenmin het handelsmerk van Mikael Godée's universum, maar de ritmiek werd heel rijk ingekleurd door de toevoeging van percussioniste Ebba Westerberg. Samen met drumster Cornelia Nilsson voegde ze extra pigment toe aan de muziek. Echt afro of latin werd het nooit, maar Scandinavisch getinte muziek waarin percussie een hoofdrol speelt blijft toch bijzonder. Verrassend en opvallend was hoe drums en percussie elkaar aanvulden en hoe beide dames elkaars rol soms overnamen, waarbij de drumster plots voor extra klankkleur zorgde, terwijl de percussioniste het ritme bepaalde. Er zat behoorlijk wat animo en dialoog in die vrouwelijke ritmetandem.

Godée speelt graag lange nummers die hij in een suite aan elkaar rijgt. Achter de kalme sereniteit die de muziek kenmerkt, schuilt een intens gespannen dynamiek die het brouwsel af en toe laat overkoken. Hoe lieflijk het allemaal ook kon klinken, de componist en groepsleider zorgde ervoor dat het geheel niet verzandde in sfeermuziek vol pastelkleuren, bijvoorbeeld door in een nummer een broeierig motiefje maar te blijven herhalen. Pianist Lars-Erik Norrström liet de piano helder klinken en speelde heel fijn, maar als de muziek ontplofte speelde hij daar ook een niet onbelangrijke stuwende rol in. Bassist Thomas Markusson zorgde voor een stevig fundament zonder de spotlights op te zoeken. Met een indringende solo toonde hij zijn klasse door een andere invalshoek over een nummer te werpen.

Corpo wist te overtuigen door hun mix van jazz, Scandinavische volksmuziek, mooie melodieën en percussie. Er wordt boeiende jazz gemaakt daar in het verre Göteborg, waar de groep vandaan komt. Het is goed dat we ook dergelijke groepen in ons landje kunnen beluisteren. Het hoeven niet altijd grote namen zijn die mensen weten te betoveren.

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 27.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.