Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Marilyn Crispell & Gerry Hemingway - 'Table Of Changes' (Intakt, 2015)

Opname: 5-16 mei 2013
Irène Schweizer & Han Bennink - 'Welcome Back' (Intakt, 2015)
Opname: 13-14 april 2015
Nora Mulder & Rogier Smal - 'Nora Mulder & Rogier Smal' (eigen beheer, 2015)

Drie keer piano en drie keer slagwerk, een gewilde combinatie. Marilyn Crispell en Gerry Hemingway ontmoeten elkaar al meer dan twintig jaar regelmatig in deze samenstelling, in mei 2013 wederom voor een korte tour. De opnamen hiervan verschenen onlangs op cd. In 'Waterwisp' hanteert Hemingway de vibrafoon, waarmee hij een soort van drone creëert. In combinatie met Crispells precieze, ijle en klaterende pianospel leidt het tot een grote mate van ingehouden subtiliteit. Ook in 'Night Passing' staat Crispells ragfijne, parelende pianospel centraal. Pianospel dat soms wel wat weg heeft van een carillon of van het tikken tegen glas. En ook hier hanteert Hemingway de vibrafoon, zo qua klankkleur nauw aansluitend bij het spel van Crispell. In de lange solo vol weemoed en intensiteit verderop slaagt Crispell erin om onder de huid van de luisteraar te kruipen. In het lange 'Wind City' vertelt Crispell haar verhaal met precieze en ingetogen, ja soms zelfs bijna schuchtere aanslagen, terwijl Hemingway zijn percussie juist terloops, zelfs ietwat rommelig lijkt te hanteren. Het levert boeiende contrasten op in dit stuk. 'Ev'ry Time We Say Goodbye' van Cole Porter is reeds vaak gecoverd, maar zo minimalistisch, sober en uitgebeend als Crispell deze klassieker speelt, hoor je maar zelden. Verstoken van ieder sentiment blijft alleen de essentie over. En luister dan vooral ook naar het zeer subtiele, bijna onhoorbare slagwerk van Hemingway.

De samenwerking tussen Irène Schweizer en Han Bennink gaat zo mogelijk nog verder terug en beiden hebben een sterke voorkeur voor de combinatie piano en drums, getuige ook andere samenwerkingen in hun beider carrières. Over de samenwerking met Bennink zegt Schweizer dan ook: "Han and I are soul-brother and soul-sister; we have the same taste and rhythmical feelings in jazz music." Welnu, dat is te horen. Reeds in het titelnummer 'Welcome Back' spat het speelplezier van de herwonnen samenwerking af. Beide musici voelen elkaar perfect aan en stuwen elkaars spel, vooral in de ritmische momenten, naar grote hoogtes. In veertien relatief korte nummers - het merendeel overstijgt de vier minuten niet - schotelt dit duo ons eclatant ritmisch spel voor. Of het nu gaat om eigen composities, zoals het eerdergenoemde 'Welcome Back', het opzwepende 'Trap 5' van Bennink, het wat dwarse 'Verflixt' van Schweizer en het duidelijk Afrikaans geïnspireerde 'Bleu Foncé', of om de covers 'I Surrender, Dear' van Harry Barries en natuurlijk 'Eronel' van Thelonious Monk: in alle gevallen kun je niet stil blijven zitten op je stoel. Niet dat het er nooit rustig aan toe gaat, maar ook in de rustige nummers als 'Free For All' is het ritme nooit ver weg, om zodra de kans zich voordoet naar buiten te glippen.

De volledig geïmproviseerde set van Nora Mulder en Rogier Smal werpt weer een heel ander licht op deze combinatie van instrumenten. Hier is weerbarstige hectiek het sleutelbegrip. De galmende aanslagen van Mulder in het lage register klinken als donderslagen en ook Smal laat zich wat dat betreft niet onbetuigd. Dit duo maakt ook, meer dan de twee andere duo's, gebruik van het brede register aan mogelijkheden die de instrumenten bieden, waardoor het soms voor de luisteraar niet helemaal duidelijk is wie nu welk geluid produceert. Horen we hier nu percussie? Of is Mulder weer eens in de piano gedoken? Ach, het maakt allemaal natuurlijk niets uit. Er wordt immers creatief, speels en energiek gemusiceerd en de goede vondsten volgen elkaar in hoog tempo op. Het enige minpuntje aan deze cd is de opnamekwaliteit. Die had beslist beter gekund. Het klinkt nu allemaal iets teveel alsof het is opgenomen in een bezemkast. En dat doet de musici beslist tekort.

Labels:

(Ben Taffijn, 30.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.