Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Luzia von Wyl Ensemble - 'Frost' (Hat Hut, 2014)

Opname: 31 mei, 6-7 juni, 14 november 2013

De Zwitsere pianiste Luzia von Wyl, geboren in 1985, is voor ons de grote onbekende. Maar getuige haar debuut 'Frost' op Hat Hut moet daar nodig verandering in gaan komen. Von Wyl kreeg bij dit prestigieuze label de kans om een tentet samen te stellen, het Luzia von Wyl Ensemble, bestaande uit louter Zwitserse musici, die ook geen van allen echt bekend zijn bij ons, om daarmee een cd op te nemen die klinkt als een klok. Von Wyl is een klassiek geschoold pianist, die zich de laatste jaren ontpopt heeft tot een componist op het snijvlak van hedendaags gecomponeerd en jazz, waarbij haar muziek zich vooral kenmerkt door hecht doortimmerde en zeer ritmische structuren en een overrompelend oog voor detail.

Zo slaat ze in het titelnummer 'Frost' de brug tussen hedendaags gecomponeerd en jazz op grootse wijze. Lange blazerslijnen worden hier afgewisseld met de droge, ritmische klanken van de marimba, bespeeld door Raphael Christen. De muziek fonkelt als een ijskristal. 'Wind' is al net zo'n beeldende compositie, waarin de klanken uit de marimba de illusie geven van de herfstwind die vrij spel heeft en de gevallen bladeren voor zich uit blaast. 'Tick-Tock' begint met een dromerige improvisatie die uitloopt in een voorzichtige melodie, die overigens als een wassende rivier steeds krachtiger wordt, eerst vormgegeven door de piano, dan door het slagwerk van Rico Baumann en vervolgens door de blazers. Dan, na een klaterend intermezzo van Von Wyl, horen we Lukas Roos in een fenomenale improvisatie op basklarinet. Sonoor, doorleefd en ongekend swingend. Roos zegt zelf over deze solo: "I used quarter tones within the blues scale and at the climax I played around the melody very expressively in the high register. The goal was for the solo to be totally integrated in the piece."

In 'Jingle' zijn de vier blazers - fluit, klarinet, basklarinet en fagot - aan zet in een melodie vol details, waarin de diverse stemmen een levendige en boeiende dialoog met elkaar aangaan. Terwijl 'Rush' de atmosfeer van de grote stad, in dit geval New York, als thema heeft. Tevens laat Von Wyl hier horen beïnvloed te zijn door de minimal music. Het hoogtepunt is het lange 'Quints', met een meanderende, kleurrijke melodie vol variaties en bijzondere solo's, zoals de exotisch klinkende solo van violist Simon Heggendorn, aangevuurd door Baumanns slagwerk. Schitterend ook hoe Roos er zich weer bijvoegt en scheurend en jankend zijn plek opeist.

Klik hier voor geluidsfragmenten te beluisteren van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 19.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.