Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Kris Davis Infrasound - 'Save Your Breath' (Clean Feed, 2015)

Opname: 7-8 januari 2014

Wie nog twijfelt aan de compositorische kwaliteiten van Kris Davis is, na het beluisteren van de nieuwe cd 'Save Your Breath', direct genezen. Niet in de laatste plaats door de bijzondere bezetting die Davis gekozen heeft voor haar octet, dat opereert onder de naam Kris Davis Infrasoud. Naast piano, orgel, gitaar en drums, treffen we maar liefst vier basklarinettisten aan! Het geeft een groot deel van de muziek een warm en doorleefd geluid.

In 'Jumping Over Your Shadow' wisselen deze vier klarinettisten elkaar prachtig af met lange lijnen, de een nog duisterder klinkend dan de ander, tegen kleurrijk slagwerk van Jim Black. Het contrast dat Gary Versace vervolgens op orgel aanbrengt, waarbij het geluid wel wat wegheeft van een flipperkast, klinkt verfrissend. De solo van Ben Goldberg op basklarinet past volledig in diens idioom: zangerig, ruig swingend en met een melancholieke ondertoon. Aansluitend laat Davis horen even goed te kunnen swingen. En let dan en passant ook eens op de ondersteuning die de blazers in staccatostijl leveren. 'Always Leave Them (Wanting More)' begint met spookachtige geluiden, waar Davis' ingetogen pianospel sfeervol bij afsteekt, evenals het resonerende gitaarspel van Nate Radley. Maar het zijn de blazers die dit nummer kleuren, middels de gezamenlijk geblazen melancholieke frases, terwijl Davis en de ritmesectie een heftige beat produceren. Het levert bijzondere momenten op. In 'Whirly Swirly' is het de Belgische basklarinettist Joachim Badennhorst die de aandacht trekt in een energieke, zeer rauwe en overrompelende solo, terwijl de rest van het octet het ritme steeds verder opvoert.

En dan 'The Ghost Of Your Previous Fuckup'. Een toepasselijkere titel voor dit stuk is niet denkbaar. De hectische, angstaanjagende klanken van de door elkaar heen spelende musici direct aan het begin voorspellen niet veel goeds. Ook het daaropvolgend pianospel van Davis klinkt hectisch en ongecoördineerd, zeker in combinatie met het slagwerk van Black. Tot slot het hoogtepunt van de cd, want Davis bewaart het lekkerste voor het laatst: de titeltrack 'Save Your Breath'. Het nummer begint met klankgolven, drones als mistflarden boven het landschap – sprookjesachtig en mysterieus. En dan doemt uit die mist het lang uitgesponnen gitaarspel van Radley op, samen met de subtiele pianoaanslagen van Davis - parelend en helder. Om even zo gemakkelijk weer op te lossen in de mist. Ook de klarinetten ontworstelen zich van tijd tot tijd uit die klankmist, met stemmige noten, de luisteraar in vervoering brengend.

Klik hier om te luisteren naar een track van dit album: 'Union Forever'.

Labels:

(Ben Taffijn, 9.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.