Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kijkje in de keuken

Marzio Scholten Trio, zaterdag 3 oktober 2015, Cantina, Groningen

Marzio Scholten is een bluesman. Niet dat alles wat hij speelt qua structuur die bluesbasis heeft, maar zijn spel en zijn sound zijn doorspekt met de bluestaal. Het geluid zelf lijkt met zijn pasteltinten rechtstreeks afkomstig uit de jaren vijftig, toen de elektrische gitaar net volwassen was geworden. Op zijn ontdekkingsreizen door bluesland zal Scholten ongetwijfeld hier en daar met open mond hebben staan kijken en luisteren naar de Johnny Guitar Watsons en de Jimi Hendrixen van deze wereld. Veel zichzelf bluesgitarist noemende jongelui zijn tegenwoordig gewoon bot beukende bluesrockbaasjes. Het spel van Scholten daarentegen wordt gekenmerkt door nuances en elegante versieringen. Zijn composities zijn in wezen altijd liedjes, zonder tekst, die met riffjes spanning krijgen, maar uiteindelijk simpel blijven.

Het aardige was dat het trio in de Cantina overwegend nieuw materiaal speelde. Marzio Scholten, Mark Haanstra en Niek de Bruijn, gitaar, bas en drums respectievelijk, gunden ons zo een kijkje in de keuken. Een nog niet eerder gespeelde compositie, die midden in de conversatie tussen mijn buren uit Bulgarije en Denemarken werd aangekondigd als 'Gnaframaks Gloebork' of zoiets, was vergeven van de losse eindjes en de nog niet functionerende scharnieren. Ik bedoel, de steigers stonden er koud. De band had nog niet de gelegenheid gehad de diepte in te gaan en het stuk scherpte en reliƫf te geven. Dat De Bruyn bij het minste of geringste de neiging had in een aanstekelijke funkgroove te schieten, hielp de zaak bijeen te houden.

Als om zichzelf te belonen ging de band vervolgens in op 'Invitation', een veilige standard. Dat de song vervolgens vierentwintig uur lang niet meer uit je kop te branden was zegt veel over de compositie zelf, maar ook over de kwaliteit van het trio.

Labels:

(Eddy Determeyer, 9.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.