Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
The Bureau Of Atomic Tourism - 'Hapax Legomena' (RAT, 2015)

Opname: mei 2014

Een reis geboekt bij The Bureau Of Atomic Tourism is altijd een avontuur. Dat geldt evengoed voor het laatste wapenfeit van BOAT, 'Hapax Legomena', wat staat voor een woord of andere taalvorm die in een tekst, in een compleet taalcorpus of zelfs binnen een taal slechts één keer voorkomt, dat wil zeggen een slechts eenmaal en niet herhaalde uitgesproken of opgetekende taaluiting. Aldus Wikipedia.

Met hun avontuurlijke combinatie van free jazz en stevige rock verrast dit sextet ook nu weer. Begint 'Hilsnur' nog redelijk rustig, weldra zorgen gitarist Hilmar Jensson, drummer Teun Verbruggen en bassist Tim Dahl voor spontaan vuurwerk. Hulde voor 'Eohnit', een compositie van saxofonist Andrew D'Angelo. Wat een heerlijk dansbare beat heeft dit nummer, gewoon verslavend! Hier kun je niet bij stil blijven zitten. De strakke blazerspartijen, het ritmische spel van Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en ach, wat kan die Verbruggen swingen.

In 'Pittles' start trompettist Nate Wooley in een voor hem zo kenmerkende solo: sissend en knarsend, gebruik maken van veel valse lucht, blaast hij zijn onrustige noten. Het vervolg is al niet veel anders. De blazers klinken als sirenes, terwijl de ritmesectie ook hier weer stevig rockt. En dan die gitaarsolo van Jensson: het lijkt wel een vastlopende machine. En ja, in 'Carolientje En Haar Bootje' dobbert het sextet wat rond, maar biedt intussen D'Angelo de ruimte voor een springerige solo, terwijl de beide blazers lange, wispelturige lijnen trekken over het opzwepende slagwerk van Verbruggen. Dan slaat de sfeer om en zorgt Dumoulin voor donkere, sferische momenten, niet van enige dramatiek ontbloot. Is het bootje eveneens omgeslagen? En waar is Carolientje gebleven? De dramatiek neemt toe, het ziet er somber uit voor haar.

Het lijken wel knipsels, de korte en ietwat onrustige blazersbewegingen, iedere keer gevolgd door stiltes in 'Numer Ology'. En iedere keer denk je: nu barst het los. Maar nee, het sextet houdt dit vreemde spel nagenoeg tot het einde vol, waarbij de stukken muziek wel steeds langer klinken en de intervallen steeds zeldzamer worden. Maar bizar blijft het.

In de Jazztube hiernaast kun je kijken naar een live-uitvoering van 'Carolientje En Haar Bootje', opgenomen op 8 mei 2014 tijdens een concert van The Bureau Of Atomic Tourism in de Handelsbeurs te Gent.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 14.10.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.