Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Jazzportretten in Cinecitta


De reeds bestaande samenwerking tussen Paradox en Art Filmhuis Cinecitta in Tilburg gaat komend seizoen meer de diepte in. Dat resulteert om te beginnen in een aantal avonden waarbij in een mooie intieme filmzaal een reeks 'Jazzportretten' op film vertoond zullen worden, gecombineerd met live muziek van de aanwezige gefilmde musici.

'Jazzportretten' is een serie gesprekken met Nederlandse jazzmusici, gemaakt in opdracht van het Nederlands Jazz Archief. Deze portretten van ongeveer een half uur per portret zijn en worden uitgezonden bij NTR Cultura TV. De regie en interviews ervan zijn in handen van Jan Kelder, die eerder portretten van onder meer Rita Reys en Piet Noordijk voor Het Uur van de Wolf maakte.

De reeks begint op woensdag 9 september op het grote doek in Cinecitta met twee gefilmde portretten van de bekende Tilburgse altsaxofonist Paul van Kemenade en Nederlands bekendste slagwerker Han Bennink. Beiden zijn ook actief in Pauls internationale band met trombonist Ray Anderson en bassist Ernst Glerum. Van Kemenade en Bennink spelen deze avond ook live, zowel solo als duo. Voor nog meer muziek is ook Van Kemenades jongste ensemble Three Horns And A Bass uitgenodigd voor een miniconcert.

Paul van Kemenade begon op zijn dertiende met saxofoonspelen en vertrok, slechts vier jaar later, naar het conservatorium in Tilburg. Sinds de jaren zeventig is hij betrokken geweest bij talloze grote en kleine formaties zoals Vaalbleek, Berlin Contemporary Jazz Orchestra, Podium Trio en heeft opgetreden met musici als Sean Bergin, Aki Takase, David Murray, Willem van Manen en vele anderen. In 1982 richtte hij het nog immer actieve Paul van Kemenade Quintet op. Daarnaast speelt hij met diverse eigen groepen in binnen- en buitenland en zoekt hij allerlei samenwerkingsverbanden op met uiteenlopende muziekdisciplines en culturen; zo speelt hij bijvoorbeeld al twintig jaar met Zuid-Afrikaanse musici.

Van Kemenade is initiator en programmeur van het jaarlijkse festival Stranger Than Paranoia, dat altijd in de laatste week van december plaatsvindt en uiteenlopende muzieksoorten op één podium samenbrengt. Het programma van de komende 23e editie wordt deze avond bekendgemaakt en vindt dit jaar plaats op zeven avonden in vier steden.

Drummer Han Bennink leerde als zoon van een klassieke drummer al vroeg muziek maken en heeft in de afgelopen decennia samengespeeld met vele Nederlandse musici en grootheden als Dexter Gordon, Johnny Griffin, Sonny Rollins en Eric Dolphy. Hij stond in 1967 samen met Mischa Mengelberg en Willem Breuker aan de basis van het wereldberoemde impro-ensemble Instant Composers Pool (ICP). Zijn geroemde, unieke stijl kenmerkt zich door zijn ietwat excentrieke manier van drummen, waarbij hij vaak de vloer, muren, stoelen en zijn eigen lichaam gebruikt om geluid te maken. Een fenomeen.

Klik hier voor meer informatie over deze avond.

Labels:

(Donata van de Ven, 1.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.