Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Bimhuis viert Theo Loevendie 85 jaar


Op 17 september 2015 werd componist en rietblazer-pianist Theo Loevendie 85 jaar. Loevendie's werk wordt over de hele wereld uitgevoerd en hij kan bogen op een indrukwekkende carrière met vele hoogtepunten. Hij was centrale componist op menig festival, gaf in verschillende landen masterclasses en won legio prijzen, waaronder twee Edisons en de Amerikaanse Koussevitzky Award (gedeeld met Pierre Boulez). Hij was de eerste componist die de prestigieuze 3M Award ontving.

Loevendie schreef zes opera's, waarvan de laatste, de mini-opera 'The Liberator', in 2009 in Boston in première ging. Ook ging in dat jaar een tekstbewerking van Kees van Kooten van Loevendie's over de gehele wereld uitgevoerde 'De Nachtegaal' in première, die verscheen op dvd en cd. In oktober 2014 ging met groot succes zijn opera 'The Rise Of Spinoza' in première in het Concertgebouw.

Zijn verjaardag wordt feestelijk gevierd met een concert in het Bimhuis in Amsterdam op zondagmiddag 27 september. Loevendie treedt op met de Wellingtonians, zijn vaste groep waarmee hij al bijna drie jaar lang maandelijks te horen is op de zondagmiddag in café Welling, met gitarist Maarten van der Grinten, bassist Mark Haanstra en drummer Joost Lijbaart.

Aan het concert zullen onder andere meewerken: Erik Bosgraaf, Nora Fischer, Yuri Honing, Michel Marang, Osiris Trio, Ralph van Raat, Fie Schouten en Wolter Wierbos. Klarinettisten Schouten en Marang en het Osiris Trio zullen geschreven werk van Loevendie uitvoeren. Zangeres Fischer zal een door Loevendie speciaal voor deze avond gecomponeerde mini-opera ten gehore brengen. Tevens zullen een aantal ensembles van het Conservatorium van Amsterdam composities van hem uitvoeren.

Diezelfde middag is op de Joodse omroep de documentaire 'Theo Loevendie – Een universele vogel' van Marieke Rodenburg en John Albert Jansen te zien. Ook gaat op die dag in de Doelen in Rotterdam het eerste deel van een blokfluitconcert met barokorkest in première, door Erik Bosgraaf en de Holland Baroque Society.

Labels:

(Donata van de Ven, 26.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.