Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Sylvia verovert publiek

Thijs van Leer, Eef Albers, Koos Wiltenburg, Thomas Zoetelief & Pierre van der Linden, zaterdag 12 september 2015, Paradox, Tilburg

In de jaren zeventig veroverde de band Focus met een mix van rock, klassiek en jazz wereldwijd de harten van vele muziekliefhebbers. Maar het toenmalige kwartet met Thijs van Leer (orgel, dwarsfluit) en gitarist Jan Akkerman viel uit elkaar en maakte begin deze eeuw een doorstart met nieuwe muzikanten. Met deze band werden drie albums geproduceerd en er werd intensief getoerd door Zuid-Amerika en Europa.

Van Leer bestookte het podium in Paradox voor dit concert met een andere bezetting. Alhoewel, drummer Pierre van der Linden, bandlid van het eerste uur, was van de partij en gitarist Eef Albers speelde al eerder een tijdje bij Focus. Hij werd in 1977 de opvolger van Akkerman toen deze na het zoveelste akkefietje de band verliet. Dus heel vreemd is dit allemaal niet. Als gastmuzikanten koos Van Leer ook voor bassist Koos Wiltenburg en gitarist Thomas Zoetelief. Beiden met een behoorlijke staat van dienst in de jazz, maar de heren Wiltenburg, Zoetelief en Albers hebben vaker de planken gedeeld, onder andere in de Koos Wiltenburg Group. Big boys met een big sound en een goed op elkaar ingespeeld clubje dus. Met Van Leer als kopstuk en aanjager en Van der Linden als solide hartslag; niet te stuiten die man.

Van de twee gitaristen kreeg Albers de meeste ruimte. Albers, die als toonaangevend jazzmuzikant wordt beschouwd, is bij het grote publiek minder bekend. Zijn spel kenmerkt zich door een duidelijke opbouw van thema en spanning. Zijn soli zijn lang en heftig. Als hij losgaat, gaat hij ook echt los. Zelfde geldt voor Wiltenburg; stevige drive, vette baslijnen. Hij houdt de vaart er goed in. Zelfs in de meer ingetogen stukken barst het van de dynamiek. Op sommige momenten is het iets te veel voor gevoelige trommelvliezen, maar we nemen het voor lief en af en toe eens flink uit je dak gaan moet kunnen. Deze mannen behoren tot de oudere generatie, maar bewijzen dat energie en vitaliteit niet gebonden is aan leeftijd.

Niets ten nadele van prachtig gitaarwerk van Albers, maar Zoetelief is iets genuanceerder in zijn spel. Deze sympathieke, goedlachse gitarist is creatief en op sommige momenten zelfs lyrisch. Als tegenhanger (en medespeler) van Albers een prima keuze. Hij brengt meer kleur en diepgang in de arrangementen. De neiging om door te schieten zit er bij de heren wel in en wat meer balans maakt het geheel een stuk interessanter en aantrekkelijker om naar te luisteren. Jammer genoeg kwam hij solistisch weinig aan bod.

Thijs van Leer is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met zijn orgel en dwarsfluit. De mooie, warme klanken van de fluit blijven een genot om naar te luisteren. Als hij de zo bekende melodieën speelt, verstomt de rest even en zit het publiek aan hem gekluisterd. En waar hoor je tegenwoordig nou nog de dwarsfluit? Ook het orgel is niet weg te denken in deze setting, alhoewel het leek alsof het toetsenaandeel in de Focusstukken 'Focus III', 'House Of The King', 'Hocus Pocus' en 'Sylvia' flink gereduceerd was ten opzichte van vroeger. Of misschien kwam het omdat het forse gitarenwerk overheerste. Het mocht de pet niet drukken.

De band trapte af met 'All Blues' van Miles Davis en naast de bekende Focus-toppers volgden nog 'Oleo' van Sonny Rollins, 'Cause We’ve Ended As Lovers' van Stevie Wonder, een ode aan J.S. Bach, 'How Deep Is The Ocean' en een supersnel 'Autumn Leaves'. De toegift was wederom een stuk van Rollins, 'St. Thomas'.

'Sylvia' werd als vijfde stuk gespeeld. Daar hadden we op gewacht en het was een ontlading. Er ging een golf van herkenning door de zaal en mensen zongen luidkeels mee. Wat een feest!

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint. En bekijk hier foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 21.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.