Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Meer nieuw dan jazz

BASta! Invites... Emmanuel Baily, zondag 13 september 2015, Bleek, Sint-Niklaas

Bleek, gevestigd in een voormalig handelspand in Sint-Niklaas, wil zich opwerpen als toevluchtsoord voor muziek, illustratie, feest, schilderkunst, fotografie en alles wat zich met een artistieke dynamiek aandient. Low budget en low profile profileert Bleek zich ook als een plek waar kwaliteit kan bovendrijven.

In het soloproject BASta! geeft Joris Vanvinckenroye zijn muzikaal universum vorm en maakt de grenzen tussen klassiek, folk, jazz en andere muziek irrelevant. Dit seizoen geeft Vanvinckenroye onder de naam 'BASta! Invites...' een aantal concerten waarbij hij telkens een muzikale gast uitnodigt. De concerten vinden plaats iedere 13e van de maand, van september tot januari, ergens in de regio Sint-Niklaas. De aftrap werd gegeven in Bleek, met gitarist Emmanuel Baily als gast.

Emmanuel Baily kennen we als gitarist bij Wang Wei, waar hij jazz, hedendaagse en andere muziek complexloos met elkaar mengt. Met het trio Kind Of Pink gebruikt hij de muziek van Pink Floyd als basis voor boeiende exploraties. Baily startte de avond solo met een stukje Bach, een goede gelegenheid om kennis te maken met zijn mooie semi-akoestische geluid op gitaar, waarbij hij handig het volume manipuleerde en zo het nodige reliƫf in zijn spel legde. Tijdens andere nummers maakte hij met mate gebruik van een resem effecten, die vooral nuance toevoegden aan zijn spel. Patserig werd het nooit, ingetogen intens des temeer.

Iets later op de avond werd een lange improvisatie gespeeld, waarbij de nodige ruimte gelaten werd voor een solo introductie van bassist Joris Vanvinckenroye. Hij leek te starten met een knipoog naar Bach, om daarna via een uitgeschreven compositie een nieuwe wereld in te trekken, die mede vorm gegeven werd door het gitaarspel van Baily. Zowel de bassist en gitarist maakten gebruik van extended techniques uit de nieuwe muziek.

De sterkte van Vanvinckenroye kwam tot uiting in een andere improvisatie. Hij begon met een ritmisch motiefje, dat hij via een loop hergebruikte als achtergrond om er een tweede mooie lijn (zowel qua vorm als klank) aan toe te voegen. Ongemerkt werden nog een paar andere lijnen in het geheel geweven en voor je het besefte speelde Vanvinckenroye solo wel een heel orkestraal stuk. BASta!, alias Joris Vanvinckenroye, is een eenmansorkest met oog voor orkestratie.

Het concert eindigde met een zweterig huppelende bossa, geschreven door de gitarist. Het duo Bailey-Vanvinckenroye zorgde voor een intrigerend mooie avond. De twee muzikanten lieten elkaar de nodige ruimte, hadden oor voor elkaar en vonden een gemeenschappelijke grond in hun zin voor melodie, waardoor ook langere improvisaties steeds toegankelijk bleven. "Nieuwe jazz die meer nieuw dan jazz aanvoelt", werd in de inleiding gezegd en zo voelde de muziek ook aan.

'BASta! Invites...': deze keer was het een jazzgitarist, volgende keer is violiste Ananta Roosens, die vooral in de tangowereld vertoeft, te gast. Benieuwd wat die ontmoeting brengt. Wordt vervolgd, in Sint-Niklaas en het weide hinterland.

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps. En hier vind je foto's van de voorafgaande repetitie door Jana Arns.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 18.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.