Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Jazztube
Ton sur ton

Jakob Bro Trio, woensdag 23 september 2015, Bimhuis, Amsterdam

De dag na dit concert viel mijn oog op een krantencitaat over de kracht van taal. Toen ik het woord 'taal' verving door 'muziek' resoneerde daarin het optreden van het Jakob Bro Trio: 'Muziek kan stilte brengen als je haar de tijd geeft om te klinken én na te klinken.'

Dit driemanschap klinkt kwetsbaar en delicaat en dat is inderdaad de taal en toon waarmee gemusiceerd wordt. Ze doen dat echter wel zonder schroom en met zelfverzekerde zeggingskracht. Bezwerende leemtes worden langzaam doorweven met ton sur ton melodieslierten. Door z'n geduldige ingehoudenheid bereikt het een onderhuidse uitbundigheid waaraan je je als luisteraar graag laaft. Het is muziek van het kleine gebaar. De setting op het podium is dan ook compact, zodat er dicht op de huid gespeeld kan worden. Meestromen in elkaars verkenningstochten en wachten hoe het muzikale zich ontvouwt.

Jakob Bro's eerste album als bandleider, 'Gefion', verscheen kortgeleden op ECM Records. Niet verbazingwekkend als je ziet met wie hij zoal samenspeelde: onder anderen Bill Frisell, Paul Motian, Paul Bley en Tomasz Stanko.

Bro creëert met zijn schemerige flarden gitaarspel een soort fijnbesnaarde muziekwolken. Samen met de ingenieuze en knoestig spelende Thomas Morgan op bas en het poëtische spel van drummer Joey Baron weet hij met dit trio prachtig verstilde uitzichten te schetsen. Daarin is er niemand die expliciet begeleidt. Alle drie spinnen zonder opdringen een eigen inbreng, die zich vlecht tot een fluisterende verleiding om mee te laveren op de grens van muziek en klank.

De focus is de schoonheid van het kleine, het subtiele, het introverte en de nuances, die maar al te vaak over het hoofd worden gezien. Het lijkt een soort bezwering van de alomtegenwoordige luidheid van de wereld om ons heen. Een introspectief maaswerk dat, ondanks het losse en soms abstracte karakter, in zijn klank en structuur blijft verrassen. Variërend tussen vallende windstiltes en gretige stroompjes. Naarmate de avond vordert wordt er ook expressiever gespeeld, maar altijd met die ingehouden jubeling, die het heerlijk spannend houdt.

Een optreden waarvan je eigenlijk achteraf pas realiseert dat je ademloos hebt zitten luisteren naar een stille kracht, die blijkbaar ver en lang naklinkt. Een fijne avond wordt met 'Love Me Tender' veelbetekenend afgerond.

In de Jazztube hierboven zie je Jakob Bro, Thomas Morgan & Joey Baron tijdens een optreden op Umbria Jazz 2015.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Mooijman.

Labels: ,

(Kees Schreuders, 30.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.